Uveličajmo svečano otvorenje prve džamije u Karlovačkoj županiji

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. na području Medžlisa Islamske zajednice Karlovac živi 2100 muslimana. Prostire se od granice s BiH do granice sa Slovenijom.

Među rijetkim medžlisima u Hrvatskoj, u ovom djeluju tri džemata, Maljevac, Bogovolja i Karlovac, a koji je osnovan 2008. te je među mlađim medžlisima u Hrvatskoj.

Islamski vjeronauk izvodi se u pet osnovnih i tri srednje škole za 137 učenika muslimana. U općini Cetingrad 20% je muslimana, a u općini Vojnić 15% muslimana od ukupnog broja stanovništva. Područje Korduna (ove dvije općine) početkom '60.-ih muslimani su se počeli nastanjivati iz Bosanske Krajine, a nakon godinu dana na popisu stanovništva evidentirano je deset muslimana u Vojniću.

Još 1910. zabilježene su sredine poput Zagreba, Siska, Dubrovnika i Karlovca koje su primijećene u nastanjivanju muslimana ("Islam i muslimani u Hrvatskoj", Zagreb, 2000. Š. Omerbašić). Blizinu granice s BiH muslimani su osjećali u prednosti za novi početak. Otuda su i poznata naselja u kojima su muslimani (Bošnjaci) u većini (Maljevac, Mracelj, Gejkovac, Svinica Krstinjska, Komesarac, Bogovolja), ("Takvim", Zagreb, 1998. Statistika Bošnjaka u Hrvatskoj, Š. Tanković).

Toponimi ukazuju na ostatke iz Osmanskog perioda da su ova područja nastanjivali muslimani Turci (Pašin Potok, Turska Draga, Hadžin Potok, Sadikovac, Begovo Brdo), ("Svjetlo", Karlovac, 2008. "Muslimani u Karlovačkoj županiji", A. Muhić)

DŽEMAT MALJEVAC

Džemat Maljevac je osnovan 1998., a djeluje na području Cetingrada, Vojnića i Topuskog. Sljedeće godine kupljena je kuća te je prenamijenjena za mesdžid u kojem se i danas odvijaju vjerske aktivnosti. Godine 1999. džematlija Ferid Alibegić uvakufio je 4000 kvadrata zemljišta za mezarje u Širokoj Rijeci. Dana 6.5.2018. otvara se novoizgrađena gasulhana na mezarju za koju je Općina Vojnić uradila projektnu dokumentaciju i ishodovala potrebne dozvole, a vlastitim sredstvima džemat Maljevac je gasulhanu izgradio u potpunosti. Godine 2013. ovaj džemat je kupio još 2500 kvadrata zemlje pored postojećeg mesdžida za budući islamski centar u Maljevcu. Džemat broji 176 obitelji.

DŽEMAT BOGOVOLJA

Džemat Bogovolja je osnovan 2003. U početku vjerske aktivnosti su se odvijale u četiri privatne kuće. Rahmetli Džemila Durmić uvakufila je 4500 kvadrata zemlje za džamiju te je gradnja počela 2005. godine. Sredinom 2007. izgrađeni mesdžid je otvoren za vjerske potrebe u čijem sastavu je molitveni prostor, mektebska učionica, ured te stan za imama. Ukupna površina je 350 kvadrata. Nakon izgradnje munare ovaj objekat je postao džamija u svojoj punini. U nedjelju 6.5.2018. svečano se otvara četvrta džamija (s munarom) u Hrvatskoj. Godine 2007. hadži Smail Hozanović uvakufio je parcelu za mezarje u Bogovolji. Imam džemata Bogovolja je Almir ef. Šabić. Raritet džemata Bogovolja je da su iz jedne obitelji Hozanović svih četvero djece završili Zagrebačku medresu.

Džemat broji 80 obitelji, a obuhvaća područje Cetingrada i Rakovice te Slunja. Dakle, u nedjelju 6.5. bit će otvorenje četvrte džamije u Hrvatskoj ili prve u Karlovačkoj županiji upravo u ovom mjestu Bogovolja. Prije toga u Maljevcu će se staviti u funkciju gasulhana na mezarju koja je prva takve vrste u Hrvatskoj. Bogovolja se nalazi u općini Cetingrad, iza Šturlića na putu prema Slunju kod Graničnog prijelaza Hadžin Potok koji je otvoren. Svi možemo učiniti veliku čast i svojim prisustvom uveličati otvorenje ove džamije u Bogovolji koja je od velikog značaja.

Cazinska krajina je ostala kod Bošnjaka u srcu gdje god se nalazili pa tako i u Bogovolji.

Zato pokažimo velikodušnu krajišku podršku i potporu ovim projektima i pokažimo da musliman muslimana razumije, štiti, ohrabruje i podržava. Bogovolja se nalazi na putu patriota. Budimo i mi svi na tom putu u nedjelju 06.05. s početkom u 12 sati. Budimo dio naše historije koju danas pišemo sami.

Bujrum i dobro došli dobri Krajišnici!