Uz pomoć napredne medicine do roditeljstva

Roditeljstvo
Tema vantjelesne oplodnje je nešto o čemu se veoma rijetko govori na području kako BiH tako i u USK.

 

Osjećaj manje vrijednosti zbog okruženja je nešto što parove odbija od ovog vida stvaranja potomstva. Danas je puno porodica koji imaju problema i ne mkogu zasnovati porodicu. Međutim, postoje parovi koji su uz neizvjesnost u potpomognutom procesu ispunili sva očekivanja u pogledu roditeljstva.

Napredak medicine uslovio je dobre rezultate i u BiH. Ipak, epidemija Covid-19 je prouzrokovala sve manji broj novorođenih beba, a do toga su doveli i brojni drugi razlozi.

Subspecijalista humane reprodukcije i ginekološke endokrinologije prim. dr. Sabahudin Komić, rekao je da unazad dvije godine, a pogotovo u zadnjih godinu dana, kako je aktuelna pandemija koronavirusa, taj broj je znatno pao, u čemu je pored pandemije, vjerovatno uzrok i odlazak mladih ljudi s ovih prostora i ekonomska situacija. Ipak, ono što može biti odlučujući faktor za pokretanje ovog ciklusa, jesu obećavajući medicinski rezultati.

U drugim dijelovima države sistem je nešto uređeniji, uz malo veću finansijsku podršku parovima koji se žele ostvariti kao roditelji dok Kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja USK licima koja ostvare pravo na osnovu Javnog poziva, sufinansira iznos od 3000 KM.

Izu iskustva onih koji su prošli ove procedure kažu da dječiji osmijeh vrijedi svake žrtve i odricanja.