Užasni podaci ICMP-a: Od 25.500 ekshumiranih u BiH 465-ero djece

Home

Užasni podaci ICMP-a: Od 25.500 ekshumiranih u BiH 465-ero djece


Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) objavila je da je od 25. 500 do sada ekshumiranih u Bosni i Hercegovini, 465-ero djece do 17 godina života.  

Među tim žrtvama su i novorođenčad, bebe stare po nekoliko mjeseci. Također, pronađene su i kosti fetusa u utrobama ubijenih majki. Ukupno je devet beba koje su ubijene, a da nisu napunile ni godinu dana života. Amila je imala svega tri mjeseca, kada je zajedno s majkom Besimom Džaferović ubijena u Ključu. Njihova tijela ekshumirana su iz masovne grobnice na Laništu.

Tijelo Nurke Čarkić i njene tek rođene bebe pronađeno je i identificirano u masovnoj grobnici kod Drvara.

Likvidirane su i kompletne porodice.

Imam Hasib Ramić, njegova supruga Šefika, te djeca Meliha, stara devet, Ahmed, četiri godine, te Amina, stara tek mjesec dana, pobijeni su 1993. godine i bačeni u masovnu grobnicu Ljubina, u općini Vogošća.

Najmlađa ubijena beba je bilo tek rođeno dijete porodice Muhić iz Srebrenice. Ostaci djeteta su, nakon identifikacije, sahranjeni u okviru Memorijalnog centra u Potočarima.

Masovna grobnica Suha, kod Bratunca, sadržavala je 38 tijela. Većina žrtava bile su djeca i žene.

Majka s dvoje djece pronađena je u plastičnoj vreći, a među žrtvama bila je i Zekira Begić, u devetom mjesecu trudnoće. U istom stanju pronađeno je i tijelo Zemine Huseinović. Ova je žena bila u devetom mjesecu trudnoće kada je ubijena u selu Luka, kod Bratunca.

ICMP traga za još 7.000 žrtava agresije na BiH..

 

(Izvor: Avaz)
 

Tagovi
Objavio: Sat, 30/09/2017 - 10:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top