Uživo sa Posebne sjednice NS RS o vraćanju nadležnosti: Pakleni plan Dodika

.

12:10

Predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ostali ministri upravo su stigli na posebnu sjednicu NS RS.

 

Dodik izjavio je da je sjednica o vraćanju nadležnosti u rangu istorijske i da je od suštinske važnosti za budućnost RS.

 

"Ta sjednica i predstavlja suštinske stvari za našu budućnost, jačinu, snagu, za naša prava dobijena Ustavom", poručio je Dodik.

 

12:05

Sjednica joiš nije počela, a na njoj se očekuje usvajanje zaključaka kojima se RS povlači iz sporazuma o formiranu PDV sistema, VSTS i odbrane i sigurnosti na nivou BiH.

 

Tražit će se poništavanje i ostalih zakona i drugih akata koje je nametnuo visoki predstavnik.

 

Vladi RS se daje rok od šest mjeseci da, umjesto toga, donese zakone i formira institucije na nivou RS, od kada ovi zakoni na nivou BiH više ne bi bili važeći.

 

12:00

Derek Chollet, specijalni savjetnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je za The Guardian da posebna sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske predstavlja "značajan korak ka secesiji" te da, što se tiče međunarodnog vojnog prisustva u BiH, SAD "istražuje sve opcije".

 

Chollet je podvukao da će na ovoj sjednici zastupnici glasati o tome da li da bh. entitet započne proces istupanja iz vojske, pravosuđa i poreskog sistema BiH.

11:55

Bivši predsjednik NS RS i SDS-a Dragan Kalinić je i prije početka sjednice poslao provokaciju - te izjavio da je posebna sjednica po značaju i historijskim posljedicama u rangu "osnivanja Skupštine srpskog naroda u BiH oktobra 1991. i januarske Skupštine 1992. godine, kada je osnovana Republika Srpska".

 

"Kao i tada, tako i danas ovi događaji legitimišu i legalizuju decenijsku borbu srpskog naroda u BiH za slobodu, demokratiju, samostalnost i ravnopravnost na ovom vijekovima trusnom političkom području Balkana", podvukao je Kalinić.

11:50

Potpredsjednik Narodne skupštine Denis Šulić rekao je ranije da je predloženo da bude objedinjena rasprava o svim tačkama dnevnog reda.

 

Šulić je naveo da je odobreno obraćanje do 60 minuta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

 

Lideri parlamentarnih političkih stranaka mogli su podnijeti Narodnoj skupštini zahtjev za obraćanje do 10 minuta.

 

11.45

U Banjoj Luci će danas od 12 sati biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo Bosne i Hercegovine.

 

Na posebnoj sjednici trebalo bi da budu razmatrane Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Informacija o pravosudnim institucijama BiH,

 

Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti i Deklaracija o ustavnim principima.