Uživo / Sjednica Generalne skupštine UN-a u toku: Vučić pozvao sve članice da glasaju protiv rezolucije

F

Sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj se raspravlja o rezoluciji u Srebrenici počela je u 16 sati po našem vremenu.

O dokumentu koji je izazvao silne emocije u bh. javnosti, ali i regionu, izjasnit će se 193 predstavnika zemalja članica, a za njegovo usvajanje potrebna je natpolovična većina od 97 glasova.

Na portalu "Cazin.net" pratite sva dešavanja vezano za usvajanja rezolucije o Srebrenici.

16:27 Obraća se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Pozivam sve da glasaju protiv ove rezolucije. Ona je ispolitizirana. Nismo čuli od autora zašto se provodi ova rezolucija. U ovoj rezoluciji nema pojedinačnih imena, sve je o svemu. Zašto sada govorimo o ovome? Zašto ne govore o genocidu koji je počinila njihova država? Niko nije čuo da je Srbija bila najveća po broju mrtvih u I svjetskom ratu. Oko 28 posto Srba je stradalo. Jedni smo od rijetkih u jugoistočnoj Evropi, koji smo bili na pravoj strani u II svjetskom ratu - rekao je Vučić.

Dodao je da će podjele biti sve dublje i dublje.

- Pitam moćnike, zašto ste u zadnjih sedam dana prijetili zemljama koje su bile protiv rezolucije. Glasat ćemo protiv rezolucije jer će otvoriti Pandorinu kutije. Zašto ste usvojili amandmane, da li ste htjeli skriti istinu govoreći da to nije protiv naroda - rekao je.

Na kraju je dobio aplauz pojedinih zemalja.

NJUJORK

18 MIN

16:26 Iz sekretarijata su rekli da su neke zemlje povukle kosponzorstvo te pozvali druge zemlje ako žele postati kosponzor da se sada prijave.
 

16:16 Predstavnica Njemačke Antje Linderce predstavlja rezoluciju o Srebrenici. Na početku je kazala da je stradalo 8372 osoba u sigurnoj zoni UN-a.

- Ovaj zločin je doveo do neviđenih žrtava i patnje za preživjeli. Genocid je kao takav priznat od međunarodnih sudova. Trebamo da zatvorimo jaz u institucionalnom sjećanju u Srebrenici. Ovaj nacrt poziva sve da se pridruže sjećanju. Ova rezolucija nije protiv Srbije ni protiv koga, nego protiv počinilaca - rekla je.

Detaljnije čitajte ovdje.

16:05 Počela je historijska sjednica UN-a.

15:45 Uskoro počinje sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se raspravljati o rezoluciji. Ono što je za sada poznato je da će Njemačka predstaviti rezoluciju kao inicijator te se kosponzori neće moći obratiti. Prema principima UN-a, moguće opcije su da nakon izlaganja uslijedi prvo glasanje, pa onda obrazlažu odluke ili da se prvo obrazlože odluke, pa onda pristupi glasanje.

15:35 Umjesto da Srbija bude prva koja će sponzorisati ovu rezoluciju i staviti tačku na zločine iz 90-ih, oni i dalje izbezumljuju i vrijeđaju žrtve u zdrav razum, rekla je Staša Zajović iz "Žena u crnom".

15:25 Preživjele žrtve genocida zabrinute su zbog retorike političara, ne mogu shvatiti kako još postoji neko ko može negirati genocid, ali ih brinu i mogući incidenti, kaže Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“.
15:00 "Avazov" reporter se nalazi ispred Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. O tome šta je tamo zabilježio čitajte ovdje.
 

14:44 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se iz Njujorka, gdje će uskoro početi sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

- Učinili smo sve što smo mogli i znali. Savjest nam je mirna. Neka pobijedi istina - poručio je Bećirović.

14:15 Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je da želi očuvati stabilan život svih.

- Ali Srebrenica postaje poltička tema, ovavno je. Postoji sistem prevara vezano za međunarodna i druga tumačenja. Generalna skupština UN-a je poltičko tijelo. Termin Srebrenica želi da se promoviše na globalnom nivou na sasvim drugi način imajući u vidu akata koje država okreće. BiH je pokazala da nije država i da nema državne organe i da se radi o indivudulanim postupcima pojedinaca koji su doveli BiH u najveću političku krizu. Nećemo ovo zaboraviti - rekao je.

- Nastavili su da rade zajedno sa sponozirma rezolucije i tu smo gdje smo došli. Zabili su ekser u kovčeg BiH. RS će braniti svoje nacionalne i narodne intere i u tom pogledu vrlo janso smo govorili da sve treba da se vrati u nadležne organe BiH, što nije učinjeno.

Besmisleno je suditi i tužiti bilo kojem Bošnjaku za kršenje Ustava, jer to se neće nikada desiti. Sud je predviđen da sudi Srbima, a ne svima. RS nije zainterisovana za rad na opstajanju, kao strana koja je potpisala Dejtonski sporazum. Ono što ostaje jeste da se prema srpskim žrtvama odnosilo veoma neodgovorno i da nema zabilježenog slučaja da je neko visokopozioniran odgovarao za zločine nad Srbima. To su naše sumnje za Srebrenicu. Nije ovo moj dokument, već CIPS-ov, ljudi koji se nalaze na evidenciji, to je 87 osoba, a na nadgrobnim su spomenicima.

On je iz Srebrenice poručio da nije bio genocid.

NAKON SJEDNICE VLADE RS

2 H 5 MIN

14:00 U toku je konferencija za medije Vlade RS iz Srebrenice. Premijer RS Radovan Višković je kazao da se u Srebrenici desio težak zločin, ali ne i genocid. Dodao je da zločine trebaju odgovarati oni koji su krivi.

Nakon toga je kazao da pored Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari živi osoba koja je među popisom mrtvih osoba.

- Mirno razdruživanje nije secesija. Ako nas smatrate genocidnim narodom, što mi nismo, ne možemo da živimo skupa - rekao je.

13:42 U Njujorku se nalazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da Srbi nisu genocidan narod. Više pročitajte ovdje.
 

13:25 Osnivačica Fonda za Humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić govorila je za "Avaz" uoči usvajanja rezolucije. O tome čitajte ovdje.

13:05 Na današnjoj sjednici će se kao predlagač rezolucije obratiti Njemačka, a zemljama kosponzorima (njih 39), među kojima je i BiH, nije dozvoljeno obraćanje. Klasične rasprave neće biti, nego zemlje mogu obrazložiti svoje glasanje.  Za usvajanje rezolucije je potrebna prosta većina.

13:00 O kompletnom spisku osuđenih za genocid čitajte ovdje.
 

12:52 Počela sjednica Vlade RS u Srebrenici. Njoj prisustvuju i predsjednik RS Milorad Dodik i državni ministri iz ovog entiteta. Detalje pročitajte ovdje.

12:40 Milorad Dodik je stigao u Srebrenicu, gdje je održao sastanak s načelnikom Mladenom Grujičićem.

12:37 Jake policijske snage se nalaze u Srebrenici, gdje će se danas održati i sjednica Vlade RS, a kojoj će prisustvovati i predsjednik RS Milorad Dodik te ministri iz RS u Vijeću ministara BiH. Više o tome čitajte ovdje.
12:33 - Predsjednica Udruženja žena Podrinja iz Bratunca Šuhra Sinanović rekla je za "Avaz" da željno iščekuje ovaj dan i nada se da će usvajanje rezolucije stvari promijeniti nabolje.

- Dobit ćemo djelić satisfakcije, posebno mi porodice koje se borimo za istinu i pravdu - rekao je.

12:22 Federalni ministar Nerin Dizdar se nalazi u Srebrenici, a prema informacijama "Avaza" tamo će dočekati premijera FBiH Nermina Nikšića i dopremijera Vojina Mijatovića.

12:01 Predsjednik RS Milorad Dodik položio je vijence na centralni spomen-krst na bratunačkom groblju, gdje je ponovo negirao genocid. Više o tome pročitajte ovdje.

12:00 MUP RS je pojačao sigurnosne aktivnosti i tri transportera su prošla za Srebrenicu, a i iz DKPT-a smo pojačali osiguranje Memorijalnog centra, rekli su nam.

11:30 Jake policijske snage nalaze se u Srebrenici, a iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja čuva Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, su nam potvrdili da nemaju nikakvu informaciju o mogućim incidentima.