Uživo / Uskoro počinje Generalna skupština UN-a, Bećirović poslao poruku

f

Sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se raspravljati o rezoluciji u Srebrenici počinje danas u 16 sati po našem vremenu.

O dokumentu koji je izazvao silne emocije u bh. javnosti, ali i regionu, izjasnit će se 193 predstavnika zemalja članica, a za njegovo usvajanje potrebna je natpolovična većina od 97 glasova.

Na portalu "Avaza" pratite sva dešavanja vezano za usvajanja rezolucije o Srebrenici.

15:00 "Avazov" reporter se nalazi ispred Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. O tome šta je tamo zabilježio čitajte ovdje.
 

14:44 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se iz Njujorka, gdje će uskoro početi sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

- Učinili smo sve što smo mogli i znali. Savjest nam je mirna. Neka pobijedi istina - poručio je Bećirović.

14:15 Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je da želi očuvati stabilan život svih.

- Ali Srebrenica postaje politička tema, ovavno je. Postoji sistem prevara vezano za međunarodna i druga tumačenja. Generalna skupština UN-a je poltičko tijelo. Termin Srebrenica želi da se promoviše na globalnom nivou na sasvim drugi način imajući u vidu akata koje država okreće. BiH je pokazala da nije država i da nema državne organe i da se radi o indivudulanim postupcima pojedinaca koji su doveli BiH u najveću političku krizu. Nećemo ovo zaboraviti - rekao je.

- Nastavili su da rade zajedno sa sponozirma rezolucije i tu smo gdje smo došli. Zabili su ekser u kovčeg BiH. RS će braniti svoje nacionalne i narodne intere i u tom pogledu vrlo janso smo govorili da sve treba da se vrati u nadležne organe BiH, što nije učinjeno.

Besmisleno je suditi i tužiti bilo kojem Bošnjaku za kršenje Ustava, jer to se neće nikada desiti. Sud je predviđen da sudi Srbima, a ne svima. RS nije zainterisovana za rad na opstajanju, kao strana koja je potpisala Dejtonski sporazum. Ono što ostaje jeste da se prema srpskim žrtvama odnosilo veoma neodgovorno i da nema zabilježenog slučaja da je neko visokopozioniran odgovarao za zločine nad Srbima. To su naše sumnje za Srebrenicu. Nije ovo moj dokument, već CIPS-ov, ljudi koji se nalaze na evidenciji, to je 87 osoba, a na nadgrobnim su spomenicima.

On je iz Srebrenice poručio da nije bio genocid.