V. Kladuša: Prezentirani poslovni planovi učesnika programa “Pokreni svoj posao”

vk
U srijedu, 12. aprila u prostorijama Općine Velika Kladuša održana je prezentacija poslovnih planova koji su razvijeni u okviru projekta „Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada“, kojeg u sklopu projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) Evropska unija finansira s 4 miliona eura a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

 

Ovom prilikom predstavljeno je 8 poslovnih planova od kojih će, nakon sumiranja ocjena komisije za poslovne planove i prezentaciju, 5 (pet) najbolje rangiranih biti odabrano za finansijsku podršku za pokretanje vlastitog biznisa, u maksimalnom iznosu do 9.000,00 KM. Po završetku ovih aktivnosti uslijedit će potpisivanje ugovora sa najuspješnijim kandidatima. Rezultati će biti objavljeni na web stranici Općine Velika Kladuša.

Poslovne ideje sudionici su u proteklom period razvijali u okviru 3 provedene obuke po SIYB metodologiji pod nazivom “Pokreni svoj posao”, održane u februaru i martu ove godine, a koje je provodio certificirani trener Ivan Babić.

Općina Velika Kladuša je Partner na realizaciji projekta „Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada“, a koji se provodi u okviru Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, jednog od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II).

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, pored Općine Velika Kladuša, čine partneri: Obrtnička komora USK (vodeći partner), JU I srednja škola „Husein Džanić“ Velika Kladuša, Biotehnički fakultet Bihać, JU Zavod za zapošljavanje USK i firma „Strojopromet“ d.o.o. Velika Kladuša.