Vanredno stanje u Washingtonu: Počela epidemija ospica

U WASHINGTONU je u nedjelju potvrđeno 35 slučajeva zaraze ospicama. Guverner Washingtona Jay Inslee nedavno je proglasio izvanredno stanje zbog velikog broja oboljelih, piše CNN.

"Ospice su vrlo zarazna bolest koja može biti smrtonosna za malu djecu", rekao je u petak Inslee u svom priopćenju te dodao kako pojava žarišta stvara "ekstremni rizik za javno zdravlje koji se može brzo proširiti na druge države".

34 potvrđena slučaja zaraze

34 slučaja zaraze ospicama zabilježena su u okrugu Clark koji se nalazi na južnoj granici američke savezne države Washington. Dužnosnici su izjavili da 30 oboljelih nije bilo cijepljeno protiv ospica, dok kod 4 slučaja status cijepljenja još nije potvrđen.

24 od 34 slučaja su djeca između 1 i 10 godina. Osim potvrđenih 34, u okrugu Clark postoji još devet oboljelih za koje se sumnja da su se zarazili ospicama, prenosi Index.hr.

Simptomi

 

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja se može prenijeti zrakom. Infekcija se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Simptomi su: visoka temperatura, osip po cijelom tijelu, začepljen nos, bol u mišićima i crvenilo u očima.

S obzirom na to da se radi o virusnoj bolesti, nema lijeka u slučaju pojave zaraze te simptomi sami nestaju nakon dva do tri tjedna. Jedno do dvoje oboljele djece na njih 1000 umire od komplikacija, tvrdi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Porast broja necijepljene djece

U zadnjih nekoliko godina u SAD-u je došlo do porasta broja necijepljene djece. Udio djece koja nisu primila dozu cjepiva u dobi do 2 godine porastao je s 0,9% među onom koja su rođena u 2011. na 1,3% među djecom rođenom u 2015. godini, izvijestio je CDC u listopadu.

CDC stoga preporučuje građanima da se cijepe protiv ospica, zaušnjaka i rubeole kako bi se zaštitili od tih virusnih bolesti. Preporuka je da djeca dobiju dvije doze MMR cjepiva, prvu između 12 i 15 mjeseci, a drugu između 4 i 6 godina.