Vasković o Stanivukoviću: Osam mjeseci totalne katastrofe- nedorastao je

Draško
Poznati bh. novinar Slobodan Vasković oštro je na svome blogu kritizirao mladog gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića, nazivajući osam mjeseci njegove vladavine totalnom katastrofom.

 

Stanivukovića je kritizirao zbog viša ambicija koja nema realno utemeljenje, da se odrekao raniji “saboraca”, a prigrlio pojedince bliske krugovima Milorada Dodika i SNSD-a, iako iste žestoko kritizira.

“Sastavni dio političke kulture je da se novoj vlasti da određeno vrijeme kako bi pokazala šta zna. Uobičajeno je da se prva ocjena kvaliteta rada nosilaca javnih funkcija daje po proteku prvih 100 dana mandata. Ja sam u konkretnom slučaju bio nešto fleksibilniji, pa sam za davanje prve ocjene rada Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, sačekao da prođe osam mjeseci. Moram priznati da je tih osam mjeseci za mene bilo poprilično mučno”, napisao je Vasković.

Dodao je kao 15 godina kritizira Milorada Dodika i njegovu vlast jer su “srpski narod u Republici Srpskoj doveli na ivicu biološkog nestanka “.

“Međutim, ta činjenica ne znači da Opozicija ima moju blanko podršku. Upravo suprotno, onoga momenta kada Opozicija postane Vlast, kao što je to slučaj u Banjaluci, njen rad postaje predmet preispitivanja, kako od drugih, tako i od mene “, navodi Vasković, dodajući da je pobjeda Stanivukovića dokaz u kojoj mjeri su građani Banje Luke bili ogorčeni.

Podsjetio kako se Stanivuković “djelovao drugačijim i obećavao da će se zaista posvetiti borbi protiv kriminala”.

“Ništa od od toga se nije desilo, osim manipulacije: Nije ispunjeno čak ni obećanje o rušenju dijela noćnog kluba “Kajak”, banjalučke Sodome i Gomore, čiji se jedan dio nalazi na gradskom građevinskom zemljištu, koje je uzurpirao Mile Radišić Klen. Činjenica je da Stanivuković ima protiv sebe skupštinsku većinu koja ga opstruiše, ali bez obzira na to očekivalo se da on ne uzmiče pred njima i da ono što pokrene dovede do kraja. Kao što je to slučaj sa “Kajakom””, napisao je Vasković.

Podsjetio je kako je svojevremeno žestoko kritikovao narcisoidnog Radojičića zbog zapošljavanja ličnog fotografa u Gradsku upravu.

“Umjesto da istom da otkaz, Stanivuković je odmah po preuzimanju vlasti prigrlio tog istog fotografa, te time pokazao ne samo da je podjednako samozaljubljen poput Radojičića, nego i da ima namjeru četvorogodišnji mandat protraćiti “hvatajući najbolje foto kadrove”. Nažalost, to se ubrzo i potvrdilo, jer Stanivuković ne propušta da „uhvati dobar kadar“ čak ni na grobljima, što zaista djeluje morbidno”, konstatira Vasković.

Vasković tvrdi i da mu je više izvora potvrdiloda je Stanivuković svojim najbližim saradnicima obznanio da ima namjeru da se kandidira za funkciju predsjednika RS-a.

“Na stranu to što njega ne interesuje mišljenje ostatka opozicije, uključujući i njegovu matičnu stranku, on je time pokazao da ima namjeru funkciju gradonačelnika Banjaluke podrediti svojim bolesnim ambicijama. Zaista nevjerovatno zvuči, ali taj nedorasli dečko nije u stanju da dovrši do kraja niti jedan posao koji je započeo”, navodi ovaj autor.

Štaviše, ambicije mladog političara nadilaze okvire BiH.

“O kakvom diletantu se radi dosta govori i podatak da je Stanivuković jednom od svojih saradnika rekao da će u slučaju da postane predsjednik Republike Srpske, kao naredni cilj postaviti “napadanje” funkcije predsjednika Srbije. Ovo praktično znači da Stanivuković ima namjeru da se na nekom od narednih predsjedničkih izbora u Srbiji pojavi kao protivkandidat Aleksandru Vučiću, što svjedoči o velikom višku ambicije bez ikakvog utemeljenja”, istakao je Vasković, te dodao:

Umjesto da zasuče rukave i počne zaista rješavati ogromne probleme (koje je napravila Sektaška vlast u 22 godine nemilosrdnog satiranja Banjaluke i Banjalučana), okupljajući oko sebe istinske opozicionare i kvalitetne kadrove, Stanivuković se ponaša kao da mu je funkcija gradonačelnika tek usputna stanica ka njegovim, kako on smatra, predsjedničkim funkcijama kojim nije dorastao”, konstatirao je Vasković.