Već od januara novo povećanje penzija u FBiH

-ć

Budući da uslijed inflacije troškovi života gotovo svakodnevno rastu, a potrošačka korpa dosegnula je iznos od 3000 konvertibilnih maraka, za očekivati je da će Vlada Federacije ponovno povući potez kako bi penzionerima pomogla olakšati svakodnevicu

Penzioneri korisnici Federalnog zavoda PIO novo povećanje penzija, barem prema trenutnim najavama iz resornog ministarstva, mogu očekivati već početkom iduće godine, a o tome koliko će ono iznositi, odlučit će Vlada Federacije BiH.

Naime, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s predstavnicima dvaju krovnih udruženja penzionera u Federaciji BiH Redžom Mehićem i Ivom Kožulom te njihovim saradnicima.

Tpkom sastanka bilo je riječi o nezavidnom položaju populacije penzionera unatoč svim dosadašnjim naporima i poduzetim aktivnostima da se njihov položaj poboljša.

Ovo je sigurno u interesu svima
Zbog toga je Delić potvrdio opredijeljenost da se početkom iduće godine realizira akontativno povećanje penzija već od januara 2024. godine te vanredno povećanje penzija za koje postoji osnova u Zakonu o PIO, piše Večernji list BiH.

– U ovom trenutku naš prioritet je izrada i donošenje novog Zakona o organizaciji PIO u cilju reforme i unaprjeđenja učinkovitosti rada Federalnog zavoda PIO, s posebnim fokusom na ostvarivanje prava u propisanim rokovima. Ovo je sigurno u interesu svima onima koji će u budućnosti ostvarivati prava na penzije. Zakon je spreman i u idućim danima ide na mišljenja te potom u proceduru usvajanja – kazao je Delić.

Usporedno s navedenim aktivnostima dogovoren je i zajednički rad na analizi Zakona o PIO u segmentu sitemskog uređenja pitanja povećanja penzija u Federaciji BiH, što je, kako su saglasne obje strane, i Ministarstvo i predstavnici penzionera, vrlo ozbiljno pitanje koje zahtijeva ozbiljan pristup.

Zajednički je zaključak da treba stvarati realnu podlogu za značajnije povećanje penzija, što se također radi i kroz izmjenu zakonodavstva iz oblasti zapošljavanja, što je u toku.

Podsjetimo, akontativno usklađivanje penzija prvi put je napravljeno u januaru ove godine, kada su se penzije povećale za 11,1 posto, a uvjet za tu vrstu usklađivanja penzija bilo je usvajanje budžeta Federacije BiH.

Riječ je o usklađivanju koje se, u skladu sa Zakonom o PIO, vrši redovno godišnje, svakog 15. aprila, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Penzije tako uvećane isplaćuju se retroaktivno od januara, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dvaju navedenih parametara u zbroju daje iznos usklađivanja. Tako su penzioneri, umjesto aprilske, uvećanu dobili već januarsku penziju.

Vanredno usklađivanje
U aprilu je, kada su objavljeni podaci o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini, napravljeno potpuno usklađivanje, čime su penzije dodatno porasle za 5,15 posto, što daje iznos konačnog redovnog usklađivanja penzija od 16,25 posto.

Nakon ovog redovnog usklađivanja u maju je uslijedilo vanredno usklađivanje kojim su penzije porasle za dodatnih 3,9 posto te su najniže dosegnule trenutnu visinu od 538 konvertibilnih maraka.

Budući da uslijed inflacije troškovi života gotovo svakodnevno rastu, a potrošačka korpa dosegnula je iznos od 3000 konvertibilnih maraka, za očekivati je da će Vlada Federacije ponovno povući potez kako bi penzionerima pomogla olakšati svakodnevicu.

Najniža penzija u Federaciji BiH trenutno iznosi 538,27 KM, a zagarantovana 642,40 KM. Prema podacima Federalnog zavoda PIO, prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a koje su na isplati za septembar 361.092, iznosila je 675,44 KM.