Veče dijaspore večeras u Podzvizdu u Velikoj Kladuši

podzvizd

 

73 pacijenta zatražila su pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. U Kantonalnu bolnicu Bihać su upućena dva pacijenta. Dežurni doktori su bili Amra Zulić i Kasim Selman.

Jednu intervenciju bilježi Vatrogasna jedinica Velika Kladuša. Prema riječima dežurnog vatrogasca Sadikovića radilo se o uklanjanju kabla sa ceste u ulici Zuhdije Žalića.

Velikokladuška Policijska stanica u prethodna 24 sata evidentirala je dva slučaja narušavanja javnog reda i mira i dvije saobraćajne nezgode. U jednoj nezgodi jedno lice je zadobilo lakše tjelesne povrede. Krivičnih djela nije bilo.

Snabdijevanje stanovništva pitkom vodom, odvoz smeća, te održavanje gradske čistoće odvijaju se planiranom dinamikom.

U okviru manifestacije „Dani sjećanja, kulture i sporta Kudići 2021“ danas od 16.00h planiran je kulturno – umjetnički program, a nakon toga i završetak seniorskog malonogometnog turnira na igralištu „Hura“ u Kudićima.

U krugu Transporta u Polju jučer je počelo okupljanje bajkera u okviru 15. motosusreta koje organizira Moto klub „Hrnjica“ Velika Kladuša.

Defile bajkera ulicama Velike Kladuše planiran je danas od 17:00h. Generalni sponzor Općina Velika Kladuša. Udruženje žena „Ašik kaldrma“ Podzvizd danas organizira Veče dijaspore koje će biti održano ispred škole u Podzvizdu sa početkom u 20:30h.

Nakon pauze, kreće novo takmičenje u Drugoj ligi FBiH – Zapad, gdje se u prvom kolu danas na Gradskom stadionu u Velikoj Kladuši igra krajiški derbi. Igrači Krajišnika će od 17.00h ugostiti igrače cazinske „Krajine“ uz prisustvo gledalaca na tribinama, s toga su iz kluba pozvali sve navijače i simpatizere da svojim prisustvom i navijanjem podrže mladu ekipu Krajišnika. Putem Facebook stranice Nogometni klub „Krajišnik“ Velika Kladuša biće omogućen direktan prijenos utakmice za one koji ne budu u prilici da dođu na utakmicu.

Igrači MNK „Mujo Hrnjica“ Velika Kladuša večeras u 22:00h u Bužimu igraju u finalu 25. memorijalnog turnira „Izet Nanić 2021“. Protivnik im je ekipa ABI KOMERC Bužim.

Ovog vikenda na Ostrošcu u Općini Cazin će se okupiti ljubitelji automobila kako bi se takmičili u Hillclimb utrci popularno nazvanoj “Krajiška zmija” koju organizuje AMK “Extra-Sport” iz Cazina. Na ovoj utrci nastupiće AMK „Pro Drive“ Velika Kladuša sa svoja tri vozača: DŽELHAD DADO MUJKIĆ, SALIH KARAJIĆ i ELMEDIN DAUTOVIĆ. Danas su na programu dva službena treninga, a utrka je na programu sutra.

Prema informacijama iz BIHAMK-a, na putevima u Bosni i Hercegovini jutros je pojačana frekvencija vozila, pa apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Prije polaska na put provjerite svu potrebnu dokumentaciju za vas i vozilo, te se informišite o stanju na putevima i graničnim prelazima. U najtoplijem dijelu dana, prilikom napuštanja vozila, na vrijeme isključite rashladne uređaje, kako bi se organizam navikao na vanjsku temperaturu. Ukoliko putujete na duže relacije pravite češće pauze. Zbog održavanja Međunarodne auto trke na brdskim stazama, danas i sutra u vremenu od 08 do 20 sati obustavit će se saobraćaj na magistralnom putu Cazin-Srbljani-Ostrožac. Za vrijeme obustave vozila će se usmjeravati na regionalne puteve. Na graničnim prelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina, Orašje, Zupci i Deleuša pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na graničnom prelazu Bosanski Brod kolona vozila je na ulazu u našu zemlju. Na graničnom prelazu Doljani nema gužve na našoj izlaznoj rampi, ali je kolona vozila u prostoru između dva granična prelaza (na ulazu u HR). Povremeno se duge kolone vozila formiraju na oba granična prelaza kod Neuma (Neum I i Neum II). Na ostalim graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali zadržavanja, za sada, nisu duža od 30 minuta. Na GP Maljevac – Velika Kladuša zadržavanja na izlazu su do 30 minuta, dok su na ulazu kraća zadržavanja.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38°C.

Izrazito visoke temperature, uz stalni priliv toplijeg zraka, hroničnim bolesnicima će praviti probleme velikim dijelom dana. Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, maksimalno reducirati boravak na otvorenom i postupati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi. Moguće su meteopatske reakcije u vidu iscrpljenosti, dekoncentracije, promjene raspoloženja. Manjak svježine u noći, izraženiji u Hercegovini i na sjeveru zemlje, dodatno će usložnjavati opću sliku.