Veličanje ratnih zločinaca kočnica ulasku BiH u EU

Eu
Delegacija EU u BIH dala je vjetar u leđa zahtjevu Visokog predstavnika u BiH da se ponište odluke o dodjeli povelja osuđenim ratnim zločinscima u BiH.

 

Iz Delegacije EU posjećaju da je poduzimanje konkretnih koraka na unapređenju okruženja pogodnog za pomirenje s ciljem prevazilaženja naslijeđa rata jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

“Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim zbivanjima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrijednostima” naveli su iz Delegacije EU u BiH.

U tom pogledu, navode, sve političke institucije i akteri u Bosni i Hercegovini trebaju iskazati svoje potpuno i nedvosmisleno opredjeljenje poštivanju vladavine prava, kao i stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine među kojima su svi bivši predsjednici Narodne skupštine RS i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.