Velika Britanija: Broj preminulih od COVID-19 premašio 12.000

Velika Britanija
Broj zaraženih u toj zemlji porastao je na 93.873.

 U Velikoj Britaniji je u posljednja 24 sata od zaraze koronavirusom umrlo još 778 osoba, čime je ukupan broj preminulih dostigao 12.107, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva zdravlja Velike Britanije je saopćeno kako je u protekla 24 sata testirano 11.879 osoba, od kojih je 5.352 bilo pozitivno na koronavirus. 

Broj zaraženih u toj zemlji porastao je na 93.873.

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku, broj preminulih od koronavirusa u Velikoj Britaniji bi mogao biti veći za deset posto.

 Navodi se kako se podaci koje objavljuje Ministarstvo zdravstva temelje na broju preminulih u bolnicama, dok veliki broj zaraženih umire u staračkim domovima ili svojim kućama. 

Prema informacija "Timesa" mjera djelimičnog karantina, koja ističe u četvrtak, biće produžena do 5.maja. Vlada će tu odluku donijeti u odsustvu premijera Borisa Johnsona.

Britanske vlasti su na početku epidemije pratile strategiju imuniteta krda, no izvještaji o mogućem broju preminulih i kritike su urodile povlačenjem te odluke i poduzimanjem određenih mjera.

Koronavirus je 25. marta potvrđen kod princa Charlesa te kasnije kod britanskog premijera i ministra zdravlja Matta Hancocka.

Izvor: