Velika Britanija spremila 105 miliona funti pomoći ranjivim nacijama usred širenja omikrona

dsa
Britanska vlada je najavila da će taj novac biti preusmjeren za mjere kako bi se smanjio prijenos varijante koronavirusa, ali i povećanju testiranja i opskrbe kisikom

Velika Britanija je najavila kako će zbog širenja omikrona pomoći ranjivim nacijama, naročito u Africi sa oko 105 miliona funti. Britanska vlada je najavila da će taj novac biti preusmjeren za mjere kako bi se smanjio prijenos varijante koronavirusa, ali i povećanju testiranja i opskrbe kisikom.

- Velika Britanija pruža vitalnu pomoć u borbi protiv širenja novih varijanti širom svijeta - rekla je ministrica vanjskih poslova Elizabet Trus (Elisabeth Truss) u saopćenju, dodavši da je to "ključno za osiguranje naše slobode i okončanje ove pandemije jednom zauvijek".

Inače, Velika Britanija je, zajedno s drugim bogatim zemljama, optužena da ne doprinosi distribuciji zaliha cjepiva siromašnijim zemljama, što su pojedini zdravstvenici označili kao jedan od ključnbih poteza za zaustavljanje novih varijanti virusa.

Zajedno s drugim bogatim zemljama Britanija je optužena da ne čini dovoljno za distribuciju zaliha cjepiva siromašnijim zemljama, za što su neki znanstvenici rekli da je ključno za zaustavljanje pojave novih varijanti.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je Velika Britanija do sada isporučila 30 miliona cjepiva ostatku svijeta, prenosi "Hina".