Velika Kladuša je danas grad hafiza Kur'ana Časnog

Nesvakidašnji program obilježavanja 107. godišnjice udruženja Ilmijje BiH će biti upriličen u Medžlisu IZ Velika Kladuša.

Naime, 27. hafiza iz cijele Bosne i Hercegovine će u svih 27 džamija Medžlisa IZ Velika Kladuša u petak, 20.9.2019. održati hutbe i predvoditi džumu namaz, a iza akšam-namaza istog dana bit će upriličena svečanost Večer Kur'ana na kojoj će uzeti učešće hafizi Kur'ana Časnog, a koja će se održati na Starom gradu u Velikoj Kladuši.

 

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić će održati hutbu u Gradskoj džamiji u Velikoj Kladuši i prisustvovati svečanosti Večer Kur'ana i prigodnim obraćanjem uveličati ovu posebnu svečanost.

 

Pored hafiza koji će održati hutbe i predvoditi džumu namaz, na programu Večer Kur'ana će kao poseban gost-učač učestvovati i kurra hafiz Aziz-ef. Alili, hor ilahija Muftijstva bihaćkog i drugi gosti.

 

Pozivamo sve ljubitelje lijepog učenja da u petak, 20.9.2019. godine budu dio ove nesvakidašnje svečanosti u organizaciji glavnog odbora udruženja Ilmijje BiH, a domaćin ovog događaja je osnovni odbor Ilmijje Velika Kladuša.

 

Udruženje Ilmije je udruženje koje okuplja imame, muderise i muallime, te profesore islamskih nauka i svu ulemu – intelektualce koji govore, pišu i tumače vjeru. Osnovano je 1912. godine u cilju zaštite prava uleme, te unapređenje njihovog statusa u svakom pogledu. U svojoj dugoj tradiciji udruženje Ilmije je odigralo značajnu ulogu u podizanju ulemanskog statusa, kao i u unapređenju rada vjerskih službenika i jačanju intelektualne, obrazovne i odgojne dimenzije Islamske zajednice i našeg naroda u cjelini.

(PR Muftijstvo Bihać)