Velika Kladuša: Jedno krivično djelo i jedno narušavanje javnog reda i mira

sa

Jedno krivično djelo i jedno narušavanje javnog reda i mira evidentirani su u protekla 24h na području naše općine. Saobraćajnih nezgoda nema prijavljenih Policijskoj stanici Velika Kladuša.

 Prema riječima dežurnog vatrogasca Okanovića, vatrogasci nisu imali poziva za izlazak na teren.

 Pomoć Hitne službe Doma zdravlja Velika Kladuša zatražila su 54 pacijenta. Dežurne doktorice Arnela Čokić i Ajla Husić na dalje liječenje uputile su dva pacijenta.

Snabdijevanje domaćinstava električnom energijom je uredno. Za danas nema najavljenih radova na elektronergetskim objektima.

 U povodu 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, na Trgu mladih, ispred Robne kuće, sa početkom u 12.00h Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Velika Kladuša organizira uličnu akciju, “MI SMO TU I RAČUNAJTE NA NAS”. Akcija ima za cilj upoznati građane naše općine sa pravima, mogućnostima i problemima sa kojim se susreću osobe sa invaliditetom na području općine Velika Kladuša. Članovi Udruženja će razgovarati sa građanima, dijeliti promotivni materijal i letke.

 Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra proglašeno je 1992. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 47/3, a  ima za cilj promovirati razumijevanje pitanja invaliditeta i mobilizirati podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. UN-ova Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom i njen Opcioni protokol usvojeni su u decembru 2006. godine, a na snagu su stupili 3. maja 2008. godine. Bosna i Hercegovina je postala članica Konvencije i Opcionog protokola u martu 2010. godine.

Ovogodišnji Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se sa temom „Transformativna rješenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog svijeta“.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 03. decembar:

  Kolovoz je ovog jutra pretežno mokar ili vlažan, a pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja. Vidljivost je na pojedinim dionicama smanjena zbog magle, a izdvajamo dionice: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Kiseljak-Kaonik.

Apelujemo na vozače da na svim dionicama voze maksimalno oprezno i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima: Bihać-Bosanski Petrovac, Jajce-Crna Rijeka i Doboj-Maglaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme. Povremeno slaba kiša u Hercegovini, u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. U večernjim satima slaba kiša je moguća i u ostatku zemlje. Vjetar slab, uglavnom, južni i jugoistočni. Dnevna temperatura od 4 do 10, na jugu od 11 do 16 °C.

 Tmurno vrijeme i povremene padavine na jugu zemlje, kod većine ljudi će uzrokovati lošije raspoloženje, a osjetljive osobe će imati pojačane tegobe u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze i dekoncentracije. Neophodno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju i u jutarnjim satima zaštititi se od hladnoće.