Velika Kladuša: Obilježen Dan narcisa, u znak podrške u borbi protiv karcinoma dojke

Home

Velika Kladuša: Obilježen Dan narcisa, u znak podrške u borbi protiv karcinoma dojke


Velikokladuško udruženje za pomoć oboljelim od karcinoma „Sutra je novi dan“ obilježilo je u četvrtak, 30. marta tekuće godine „Dan narcisa“, dan kada se kupuju narcisi kao znak podrške u borbi protiv karcinoma dojke.

Piše: Adis Jamak


Aktivisti udruženja i onkološki pacijenti su na Trgu mladih organizirali rasprodaju i dijeljenje narcisa, a ovo je ujedno i prva ovakva aktivnost ispred ovog udruženja, budući da je isto osnovano u septembru prošle godine.

Obilježavanje ovog dana zvanično je počelo u 13:30 sati, a građani/ke su pored simboličnog iznosa kupovine narcisa, mogli donirati i dobrovoljne priloge za oboljele od karcinoma.

Cilj ovog obilježavanja prvenstveno je bila edukacija žena i preventivno djelovanje.

Predsjednica udruženja „Sutra je novi dan“, Nasija Džihanović, ističe kako je zadovoljna cjelokupnom akcijom i organizacijom, te upućuje zahvale svim ženama koje su dobrovoljno donirale narcise za obilježavanje ovog dana.

- Moram priznati da sam prezadovoljna odazivom ljudi na obilježavanju Dana narcisa, prije svega zbog onkoloških pacijentica koje su bile cijelo vrijeme sa nama i sudjelovale u aktivnostima. Atmosfera je bila odlična, a i odaziv građana/ki je bio zaista jako dobar.

Ona dalje dodaje da su za nepuna dva i pol sata građani/ke simboličnom kupovinom narcisa i dobrovoljnih priloga skupili izuzetno lijepu sumu novca, koji će svakako dobro doći za potrebe oboljelih od karcinoma.

- Mi smo za nešto više od dva sata, koliko je trajalo ovo naše druženje skupili oko 646,00 KM od kupovine narcisa i dobrovoljnih priloga koje su građani/ke Velike Kladuše davali od srca. U ime udruženja zahvaljujem im se od srca na neizmjernoj podršci koju su nam pružili.

Eldina Keranović Goletić, jedna od aktivistica ovog udruženja i članica upravnog odbora udruženja, dodala je kako je sretna zbog velikog broja odaziva građana/ki na ovu aktivnost, kao i zbog činjenice da je danas, po prvi put, ovo udruženje obilježilo Dan narcisa.

- Danas po prvi put udruženje za pomoć oboljelim od karcinoma "Sutra je novi dan" obilježava „Dan narcisa“, kada mi članice udruženja, ali i naši sugrađani/ke dajemo podršku našim pacijenticama oboljelim od karcinoma dojke. Danas dijelimo narcise i sa narcisima se borimo protiv karcinoma. Ono što bih istakla jeste da je odaziv naših sugrađana bio odličan, prilazili su našem stolu, našim članicama... Razgovarali smo o udruženju, o prevenciji. Ali ono što je na mene ostavilo snažan utisak jeste činjenica da je svaka djevojka, žena, majka, nana na nas prilazak i cvijet uzvratila osmijehom. Danas smo probali da u našu općinu unesemo malo vedrine i sreće, i mislim da smo u tome i uspjeli – rekla je Eldina.

Prema podacima koje ovo udruženje raspolaže, općina Velika Kladuša broji između 230-250 aktivno oboljelih od karcinoma. Kada je u pitanju rano otkrivanje raka dojke, ukoliko se na vrijeme utvrdi ultrazvučnim ili mamografskim pregledom, postoje velike šanse za potpuno izlječenje oboljelih. Velikokladuški Dom zdravlja već nekoliko mjeseci unazad nudi besplatno obavljanje mamografskog pregleda za sve žene starije od 40 godina.

(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Sat, 01/04/2017 - 15:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top