Velika Kladuša: Policijski službenici zabilježili jedno narušavanje javnog reda i mira

Z

Jedno narušavanje javnog reda i mira evidentirali su službenici Policijske stanice Velika Kladuša. Krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda nema prijavljenih.

 

 „Vatrogasna jedinica nije imala intervencija u protekla 24h“ – rekao nam je dežurni Galijašević.

 

50 pacijenata obratilo se za pomoć Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Jedan pacijent je upućen na dalje liječenje. Dežurne su bile doktorice Aida Dedić i Arnela Čokić.

 

 Nema registrovanih prekida u isporuci električne energije. Za danas nema najavljenih radova na elektroenergetskim objektima.

11. međunarodni nogometni turnir za djecu „Lion's cup 2023“ biće održan danas i sutra u Gradskoj sportskoj dvorani u Velikoj Kladuši. Danas su planirane utakmice za 2012. i 2014. godište, a sutra za 2013. i 2015. godište. Organizator turnira je Nogometna škola „Lav“ Velika Kladuša, a pokrovitelji su Općina Velika Kladuša i JKUP „Komunalije“. Na turniru će učestvovati ukupno 24 ekipe sa preko 200 učesnika. Danas turnir počinje od 09:00h za kategoriju 2012. godište, a u toku dana će biti održan i za kategoriju 2014. godište. I dan kasnije će se turnir održavati tokom dana s početkom od 09:00h.

Međunarodni dan zagrljaja obilježava se 21. januara. Međunarodni dan zagrljaja prvi je ustanovio američki svećenik Kevin Zaborney, 1982. godine. On je smatrao, zajedno sa mnogim psiholozima, da nam je potrebno pet do šest zagrljaja na dan kako bi nam život bio duži i ljepši.

 

Psihologinja Virginija Satir govori kako je grljenje u najmanju ruku ljekovito i da je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan kako bi preživio, osam zagrljaja dnevno treba nam da bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali. Kao što je navedeno grljenje je ne samo ljekovito nego i zdravo i posve prirodno.

Intenzivne snježne padavine koje su tokom noći i jutra zahvatile našu zemlju usporile su saobraćanje na većini puteva. Iako snijega na kolovozu ima i u nižim predjelima, znatno je otežano saobraćanje preko planinskih prevoja. Izdvajamo puteve: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo), Turbe-Karanovac, Bugojno-Kupres-Šuica-Livno-Kamensko, Priluka-Glamoč-Mlinište, Sarajevo-Foča (Rogoj), Jajce-Banja Luka, Novi Travnik-Bugojno, Travnik-Donji Vakuf, te šire područje Romanije. Snježnih nanosa zbog jakog vjetra ima mjestimično na putevima: Bihać-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar i Posušje-Jablanica (Blidinje). Zbog loših uvjeta za vožnju trenutno je obustavljen saobraćaj na dionici Rakitno-Blidinje. Na svim dionicama preko prevoja za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca. Zbog niske temperature može se očekivati i poledica, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

 

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 

Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj preko graničnog prelaza Izačić-Ličko Petrovo Selo obustavljen je saobraćaj za teretna vozila.

 

– Danas oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na jugu zemlje kiša. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jakog vjetra može biti na području Krajine i jugozapadu Bosne. Temperatura zraka većinom između -4 i 2°C, na jugu zemlje od 5 do 10°C.

 

– Hladno vrijeme praćeno padavinama, kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće pojačane tegobe. Od meteopatskih reakcija moguće su glavobolja, iscrpljenost, reumatski i bolovi na mjestima ozljeda. Poželjno je umanjiti boravak na otvorenom i ne izlagati se jačim naporima.