Velika Kladuša: Službenici Policijske stanice zabilježili su jednu saobraćajnu nezgodu 

sa

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas doći do prekida u isporuci električne energije u trafopodručju Drenovac. Prekid je najavljen od 09:00 do 15:00h. Na ostalom području isporuka električne energije je stabilna.

 Vodosnabdijevanje je uredno, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 Protekla 24h bila su mirna za velikokladušku Vatrogasnu jedinicu, rekao nam je dežurni Okanović.

 Službenici Policijske stanice zabilježili su jednu saobraćajnu nezgodu sa materijalnom štetom. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira nema prijavljenih.

 Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 34 pacijenta od kojih je jedan upućen na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Abdulah Fazlić i Ajla Husić.

 “Down Syndrom International” službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom kako bi označio jedinstvenost Daunovog sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromozoma. Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati, potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, te na razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.

 Svjetski dan poezije obilježava se svake godine kako bi se proslavila jedna od najvećih metoda umjetničkog izražavanja čovječanstva, poezija. Obilježavajući Svjetski dan poezije, 21.  marta, UNESCO prepoznaje jedinstvenu sposobnost poezije da uhvati kreativni duh ljudskog uma.

 Sezona proljeća u Bosni i Hercegovini zvanično je počela sinoć u 22 sata i 22 minute. Stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proljeće dolazi dan ranije, zbog dvije različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba: meteorološke i astronomske.Prema nekim prognozama, očekuje nas toplije i sušnije i nastavak sezona koje smo imali protekle dvije-tri godine. Uživajte u proljeću!

Stanje na putevima i vremenski bilten za 21. mart

 Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Na pojedinim dionicama uz rijeke Savu i Unu vidljivost je smanjena zbog magle. Skrećemo pažnju i na učestale odrone na brojnim dionicama.

Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Bugojno-Kupres, Rogatica-Ustiprača, Turbe-Karanovac, Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Živinice-Kladanj-Olovo, Jajce-Banja Luka i Trnovo-Foča, kao i prevoje Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje) i Rostovo (Novi Travnik-Bugojno).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Vozače savjetujemo da voze opreznije i da izbjegavaju rizična preticanja. Treba obratiti pažnju na pješake u naseljenim mjestima, kao i na povećan broj biciklista i motociklista.

– U Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Lokalno slaba kiša se očekuje na istoku i jugoistoku Hercegovine i istoku Bosne. U poslijepodnevnim i večernjim satima postepeno smanjenje oblačnosti. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

– Nakon nešto tmurnijeg prijepodneva, u drugom dijelu dana bi pod uticajem stabilnijeg vremena, manje naoblake i povremenih sunčanih intervala, biometeorološke prilike trebale biti povoljnije i većina populacije osjetiće olakšanje. Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti. Uz povremeno, ne suviše jako sjeverno strujanje, temperature zraka biće umjerene i neće oscilirati u velikim rasponima. Sa noćnim satima, opća slika dodatno će se proljepšati.