Velika Kladuša: U protekla 24 sata desile se čak tri saobraćajne nesreće

sa

Pomoć u Hitnoj medicinskoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša zatražilo je 47 pacijenata. Dežurne doktorice Ajla Husić i Amra Zulić su dva pacijenta uputile na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać.

– Prema izvještaju Policijske stanice Velika Kladuša na području općine u protekla 24h evidentirane su tri saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

Iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša informišu da je elektronapajanje stabilno.

 Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Delanovića, nije imala intervencija.

  MNK „Mujo Hrnjica“ Velika Kladuša danas igra na domaćem terenu susret 9. kola Prve futsal lige FBiH protiv Futsal kluba „Bužim“. Susret se igra u Gradskoj sportskoj dvorani u subotu od 19:00h, a ulaz je 3KM. „Vaša podrška nam treba, dođite i navijajte za nas“, poručuju iz MNK „Mujo Hrnjica“ Velika Kladuša.– Svake godine, 04. februara obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka, čiji je cilj podići svijest o prevenciji, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja ove globalne epidemije modernog doba.

 Od malignih neoplazmi u svijetu godišnje umire oko 9,6 miliona ljudi, te rak predstavlja drugi uzrok smrtnosti. Jedna od šest umrlih osoba umire od raka. Predviđanja su da će do 2030. taj broj narasti na 13,2 miliona, dok će broj oboljelih biti 21,7 miliona ljudi godišnje.

Vrijeme

– Federalni hidrometeorološki zavod je izdao narandžasto upozorenje zbog pojačanog na momente olujnog vjetra tokom dana.  

Upozorenje je objavljeno precizno za vremenski interval do večeras u ponoć. Vjetrom će biti pogođena područja cijele Bosne i Hercegovine.

Očekuju se vjetar umjeren do pojačan na momente i olujan, brzine ≥60 km/h, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

– Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti i sunčanije očekuje se u Hercegovini. Tokom dana, u Bosni u nizinama se očekuje kiša ili susnježica, a na planinama snijeg. Vjetar u Bosni umjeren do pojačan sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini pojačana na momente i olujna bura. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 6, a najvša dnevna od 3 do 9, na jugu zemlje do 13 stepeni.

– Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna, naročito u unutrašnjosti zemlje. Pod uticajem sjevernog strujanja i većeg sadržaja vlage u zraku, osjet hladnoće također će se pojačati, pa bi i tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata mogle biti izraženije, Preporučljivo je povesti računa o prikladnom odijevanju i umanjiti aktivnosti. Opšta slika će se, uz dodatno zahlađenje, pogoršavati sa noćnim satima. U Hercegovini sunčanije, pri tome prohladno, stoga je poželjno biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

Stanje na putevima

Magla smanjuje vidljivost na magistralnom putu Ključ-Sanski Most. U jugozapadnim krajevima, te ponegdje na sjeveru, skrećemo pažnju na jak vjetar. Na pojedinim dionica u BiH kolovoz je mokar ili vlažan, a na krajnjem jugu pretežno suh. U višim predjelima mjestimično ima snijega na kolovozu. Upozoravamo i na učestale odrone, a izdvajamo puteve: Turbe-Karanovac, Jajce-Banja Luka, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen) i Sarajevo-Foča.

Na graničnim prelazima nema dužih čekanja. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros nema zadržavanja.

Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.