Velika Kladuša: U protekla 24 sata došlo do narušavanja javnog reda i mira i saobraćajne nezgode

sa

Jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu evidentirala je velikokladuška Policijska stanica. U nezgodi nije bilo povrijeđenih lica.

 U prethodna 24 sata Vatrogasna jedinica Velika Kladuša nije intervenisala, saznajemo od dežurnog vatrogasca Kapića.

  28 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja.  Dežurni doktori su bili Aida Dedić i Samra Alibegić koji su na dalje liječenje uputili dva  pacijenta.

 Na području velikokladuške općine isporuka električne energije je stabilna.

Po planu se ovog jutra odvijaju isporuka pitke vode i odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

 Iz JKP „Vodovod i Kanalizacija” d.o.o. Velika Kladuša upućuju apel vlasnicima privatnih objekata i upraviteljima u stambeno-poslovnim objektima da su dužni u zimskim uslovima zaštititi od smrzavanja vodovodnu instalaciju, vodomjer i ostale uređaje koji se nalaze u vodomjernom oknu.

 Prema informacijama iz BIHAMK-a, zbog povremene kiše saobraća se po mokrom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona. Na pojedinim dionicama upozoravamo i na jak vjetar, a izdvajamo magistralni put Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Priluka Glamoč-Mlinište i Livno-Kamensko. Promet vozila pojačan je na saobraćajnicama u gradskim centrima, kao i na prilazima gradovima. Apelujemo na vozače da voze opreznije, uz obavezno poštivanje svih saobraćajnih propisa. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U jutarnjim satima i dio prijepodneva padavine u većem dijelu naše zemlje. U ostatku dana uglavnom u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a u noći u većini predjela. Obilnije padavine u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, gdje je moguća i grmljavina. Dnevna temperatura od 13 do 19 °C.

 Biometeorološke prilike su nepovoljne. Pogoršanje praćeno padavinama, uz neuobičajeno visoke temperature i jače udare juga, postepeno će zahvatiti cijelu zemlju. Hronični bolesnici trebali bi reducirati aktivnosti. Moguće su meteopatske reakcije u vidu malaksalosti, reumatskih bolova, nervoze, dekoncentracije. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo na osnovu meteorološke prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH prognozira u naredna tri dana porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na slivu Une i Sane, slivu Vrbasa, kao i na slivu Fojničke rijeke. Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH. Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja su na području slivova Korane i Gline u BiH, Vrbasa te Fojničke rijeke. U naredna tri dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području slivova rijeka Une i Sane, Korane i Gline te Sliva rijeke Vrbas i sliva Fojničke rijeke. Obavještenje o prognozni vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-Sanskom kantonu, te općine Jajce i Fojnica.