Velika Kladuša: U protekla 24 sata evidentirana je jedna saobraćajna nesreća

-

Isporuka električne energije je stabilna. Za danas nema najavljenih radova na elektroenergetskim objektima.

Jedna saobraćajna nezgoda bez povrijeđenih lica evidentirana je u protekla 24h na području naše općine. Javni red i mir nije narušavan, nema evidentiranih krivičnih djela, kazali su nam u Policijskoj stanici Velika Kladuša.

„Vatrogasna jedinica nije imala intervencija u proteklom periodu“ – rekao nam je dežurni Dizdarević.

62 pacijenta zatražila su pomoć Hitne službe Doma zdravlja. Na dalje liječenje upućen je jedan pacijent. Dežurne su bile doktorice Amra Zulić i Aida Dedić.

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. februara u mnogim zemljama širom svijeta, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Svrha obilježavanja tog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Cilj Svjetskoga dana bolesnika je podsticanje svih nas da promislimo o vlastitim mogućnostima učestvovanja u brizi za oboljele.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 11. februar

Veoma niske temperature ovog jutra pogoduju formiranju poledice na svim vlažnim lokalitetima. Posebno skrećemo pažnju na dionice u višim planinskim predjelima, na mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima i napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog odrona izdvajamo puteve: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Jajce-Banja Luka, Turbe-Karanovac i Sarajevo-Foča, kao i prevoje Rostovo (Bugojno-Novi Travnik) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje).

Na magistralnom putu Livno-Šuica učestali su izlasci divljih konja na kolovoz.

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnim putevima: Sarajevo-Pale (tunel Čeljigovići), Jajce-Donji Vakuf (tunel Skela) i Mostar-Stolac.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno vrijeme i bez padavina. Jače naoblačenje se očekuje tokom noći na nedjelju. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 6, na jugu zemlje od 6 do 10 stepeni.

Biometeorološke prilike dodatno će se popraviti. Mada će jutarnje temperature blago porasti, još uvijek će biti hladno, stoga je neophodno reducirati boravak na otvorenom u ovom periodu. Sa odmicanjem dana i uz više sunca opća slika će se proljepšati i biće ugodnije. Poželjno je toplije sate iskoristiti za boravak na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina. Tokom noći, sa približavanjem promjene, tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se pojačati.