Velika Kladuša: Učenik koji je prijavio nastavnika dobio policijsko upozorenje i ukor škole

U maju ove godine u javnost je procurila informacija da je nastavnik Prve osnovne škole u Velikoj Kladuši učenicima slao eksplicitne fotografije.

Slučaj je nekoliko mjeseci poslije završen na način da je učenik ukoren uz policijsko upozorenje.


Kako saznajemo, učeniku je sankcije izrekla i škola, a pokrenuti disciplinski postupak protiv prijavljenog nastavnika je obustavljen.

No, da učenici, ali i brojni građani Velike Kladuše, više vjeruju maloljetniku nego nastavniku Enveru M. pokazalo se nedavno kada su u jednom parku u tom gradu osvanule fotografije koje je nastavnik navodno slao učenicima.

“Škola je poslala izjave svih učenika o tome šta je radio taj čovjek, na časovima fotografisao djevojčice i slično. Škola je sve poslala Ministarstvu obrazovanja i Tužilaštvu USK. Ni ministarstvo ni škola nisu dobili povratnu informaciju. Jedino je informaciju na kućnu adresu dobio nastavnik Muratović koji ju je okačio na oglasnu ploču u školi”, kazali su nam upućeni u ovaj slučaj koji su željeli ostati anonimni.

“Uprava policije, Sektor kriminalističke policije MUP-a USK, uputila je Kantonalno tužilaštvo USK da se maloljetnik (…) upozori. Nakon razmatranja prijedloga koji je dostavljen uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, zbog učinjenog krivičnog djela prevare, postupajući tužitelj u Bihaću je utvrdio da postoje dokazi da je maloljetnik počinio krivično djelo”, navodi se u obrazloženju iz Uprave policije.

Učeniku je u upozorenju ukazano na neprihvatljivost i štetnost njegovog ponašanja, kao i na posljedice koje mogu proizaći iz takvog ponašanja te mogućnost izricanja krivične sankcije u slučaju ponavljanja djela.

Podsjetimo, prva saznanja o skandaloznoj razmjeni eksplicitnih fotografija nastavnika E. M. uprava škole dobila je 26. aprila ove godine. Nakon toga je u Prvoj osnovnoj školi održan zajednički sastanak svih aktera s upravom škole, a saslušani su i učenici s roditeljima.

Sve se, kako su naveli, odvijalo po sljedećem scenariju: Nepoznati učenik poslao bi određene eksplicitne fotografije trojici nastavnika ove škole i tražio od njih da pošalju svoje fotografije. Dva prosvjetara su ignorirala “igru” s lažnog profila, no nastavnik E. M. nije.

“On se pred kolegama u školi branio argumentom kako je mislio da se radi o odrasloj osobi te da ima pravo slati svoje fotografije kome hoće”, ispričao nam je tada dobro upućeni izvor.

Prema informacijama do kojih smo došli, u ovoj aferi je učestvovalo više učenika tako što su pratili “dešavanja”, istovremeno, svjesno ili nesvjesno, prikrivajući skandal.

Nastavnik Enver M. je tvrdio da je žrtva zavjere te da je poznat identitet učenika koji je napravio više lažnih profila odraslih ženskih osoba kojima je on slao fotografije. On je tada optužio tadašnju direktoricu Zehidu Bihorac-Odobašić da stoji iza cijelog slučaja.

 

 

USN.BA