Veliki broj zaraženih nakon zabave pod 2G pravilom u Njemačkoj

.

U Njemačkom gradu Munsteru održana je zabava koja je bila otvorena pod pravilom 2G (samo cijepljeni i oporavljeni). Unatoč tome, na zabavi je zaraženo najmanje 85 ljudi, što je gotovo svaki peti sudionik zabave budući da je na zabavi prisustvovalo 380 ljudi. Većina sudionika zabave bile su mlade osobe u ranim ili kasnim dvadesetim godinama. Među zaraženim je bilo 85 mladih (svi gosti) i jedan zaposlenik kluba.

Nekoliko dana nakon zabave, među gostima zabave povećala se zaraza koronom, a prijavljeni su uglavnom blagi simptomi ili gotovo pa nikakvi simptomi. Zabava je sada pokrenula puno pitanja, pa čak i ona pitanja oko upitnosti 2G pravila. Mnogi se pitaju je li 2G pravilo dobra odluka i je li zapravo išta bolje od 3G pravila. Neki su skeptični pa samo tvrde da sve služi ‘uznemiravanju’ necijepljenih ljudi.

Zdravstveni stručnjak SPD-a Karl Lauterbach ima jasno mišljenje: “Govori li to protiv 2G-a? Ne, nego suprotno – vrlo očito u korist. Bez 2G pravila mnogo bi više posjetitelja zabave bilo ozbiljno bolesno”, rekao je Lauterbach.

“Zabava s nekoliko stotina gostiju – jedva da ima prostora, glasna glazba, razgovor bez distance, glasno pjevanje – sve to stvara idealno okruženje za zarazni aerosol”, rekao je Bernd Salzberger, predsjednik Njemačkog društva za zarazne bolesti. “Ako su samo jedan ili dva gosta svježe zaraženi, infekcije su moguće i kod onih koji su cijepljeni i kod onih koji su ozdravili, osobito s posebno zaraznom Delta varijantom bolesti.”, rekao je Salzberger.

Voditelj kriznog tima u Münsteru Wolfgang Heuer donio je vlastiti zaključak: “Dobro je poznato da se ljudi mogu nastaviti inficirati i postati nositelji unatoč imunizaciji. No također je jasno da cijepljenje iznimno smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti”.