Veliki protesti u Ljubljani: Protiv "janšizma", za slobodu medija i prava radnika i studenata

asd
U 17 sati na Prešernovom trgu u Ljubljani započeo je protest protiv vlade Janeza Janše. Ovaj put demonstranti su izašli na ulice na Dan otpora protiv okupatora.

Predstavnici različitih društvenih oblasti obratili su se prisutnima na Prešernovom trgu. Okupljeni građani nose transparente na kojima se poziva na slobodu i povratak moći narodu. Uzvikivali su parole protiv Janeza Janše, vlade i slovenske skupštine.

"Civilno društvo, nevladine organizacije i aktivni pojedinci iz svih sfera društva udružili su snage u borbi protiv modernog okupatora, za slobodu, demokratiju i vladavinu zakona", naveli su organizatori.

Prema njihovim riječima, prošlu godinu u Sloveniji nije obilježila samo epidemija, već i potezi vlasti poput napada na razne grupe, od kulturnih radnika, medija, nevladinih organizacija i intelektualaca, te zanemarivanja demokratskih načela.

Nešto nakon 18 sati, demonstranti protiv "janšizma" su bili ispred Vladine palače. Okupljenima su se obratili profesori, aktivisti, sindikalci, pjesnici, predstavnici mladih i studenata itd.