Veliki uspjeh predsjednika Trampa: U SAD tokom jula otvoreno više od 200 hiljada novih radnih mjesta

Američki poslodavci su u junu neto otvorili više od 200 hiljada radnih mjesta, a tempo zapošljavanja posebno je pojačan u sektoru proizvodnje, pokazao je izvještaj američkog ministarstva rada.

U ministarstvu su ujedno revidirali podatke o zapošljavanju za prethodna dva mjeseca koji sada pokazuju da je u aprilu i maju otvoreno ukupno 37 hiljada više radnih mjesta nego što je ministarstvo objavilo u ranijim izvještajima.

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u industriji, 36 hiljada, povrh 19 hiljada novootvorenih u maju. Slijedi građevinski sektor s 13 hiljada novozaposlenih, povrh njih 29 hiljada zaposlenih u mjesecu ranije.

I državni je sektor pojačano zapošljavao u julu, uz neto otvorenih 11 hiljada radnih mjesta, nakon pet hiljada otvorenih u maju.

Neto je, pak, smanjen broj radnih mjesta u maloprodaji, za 21.600, nakon što ih je u mjesecu ranije neto otvoreno 25.100, pokazao je najnoviji izvještaj ministarstva.

Ekonomija SAD trebala bi mjesečno otvarati 120-ak hiljada novih radnih mjesta kako bi pratilo korak s povećanjem radno sposobnog stanovništva.

Stopa nezaposlenosti u prošlom je mjesecu uvećana na četiri posto, s 3,8 posto koliko je iznosila u maju, što je bio njen najniži nivo u posljednjih 18 godina.

Prosječna plaća po satu uvećana je u julu za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je porasla 0,3 posto. Na godišnjem nivou stopa njenog rasta iznosila je 2,7 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazao je izvještaj ministarstva.