Venecuela Gvajdu zabranila obnašanje javne dužnosti na 15 godina

Venecuelanske vlasti saopćile su danas kako je opozicionom lideru i predsjedniku parlamenta Huanu Gvajdu (Juanu Guaidu) zabranjeno obnašanje javne dužnosti 15 godina, dok nastoje izvršiti udar na protivnika predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas) kojeg podržavaju SAD.

Glavni državni revizor Elvis Amoroso, koji nadzire transparentnost državne uprave u Venecueli, odlučio je "zabraniti Huanu Gvajdu obnašanje svake javne dužnosti na koju se dolazi sudjelovanjem na izborima u najvećem mogućem trajanju predviđenom zakonom", rekao je na državnoj televiziji. 

To je trajanje od petnaest godina, podsjetio je lider tog tijela za koje se općenito smatra da je blisko aktuelnoj vlasti, prenosi Avaz.ba.

Po Amorosovim riječima, Gvajdo u svojoj poreznoj prijavi ne opravdava neke troškove u Venecueli i u inozemstvu novcem iz drugih zemalja.

- Bio je na 91 putovanju izvan zemlje, što je stajalo više od 310 miliona bolivara (oko 84.000 eura po sadašnjem kursu), ne navodeći porijeklo tog novca - rekao je Amoroso.