Venecuela iz zatvora oslobodila dvoje državljana SAD

Džošua Holt (Joshua Holt) iz Jute koji je proveo dvije godine u zatvoru u Venecueli zbog optužbi za oružje, danas je oslobođen i vraća se u SAD, a američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je pozdravio njegovo oslobađanje.

"Dobre vijesti o oslobađanju američkog taoca iz Venecuele... Dobri ljudi Jute će biti veoma sretni", poručio je Tramp na Twitteru.

Oslobađanje Holta i njegove supruge koja je uhapšena zajedno sa njim, uslijedilo je nakon što se republikanski senator Bob Korker (Bob Corker) iz Tenesija sastao sa predsjednikom Venecuele Nikolasom Madurom (Nicolás Maduro ) u petak, dva dana nakon što je Maduro protjerao najviše američke diplomate u Venecueli nazad u SAD. 

On je tada proglasio otpravnika poslova Ambasade SAD u Karakasu Toda Robinsona (Todd) za personu non grata i naredio da on njegov zamjenik Brajan Naranho (Brian) budu protjerani u roku od 48 sati zbog navodnog kovanja zavjere protiv socijalističke vlade.

Holt (26) je u Venecuelu otišao junu 2016. da bi se tamo oženio Tamarom Kandelo koju je upoznao preko interneta tražeći mormone koji govore španski jezik, kako bi unaprijedio svoje poznavanje tog jezika.