Viber prekida poslovne odnose sa Facebookom

viber
Aplikacija će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora

 

Kompanija Rakuten Viber, jedna od vodećih aplikacija za razmjenu poruka i besplatnu komunikaciju na svijetu, objavila je danas da prekida sve poslovne odnose sa Facebookom, prenosi Beta.

"Zloupotreba korisničkih podataka i nemogućnost suprotstavljanja nasilničkoj retorici Facebooka prešli su svaku mjeru, zbog čega Viber preduzima odgovarajuće mjere poput obustave zakupa reklamnog prostora i uklanjanja svih dodirnih tačaka sa svoje platforme kako bi zaštitio više od milijardu svojih korisnika", navodi se u saopštenju.

Aplikacija će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora na ovoj platformi društvenih mreža, time podržavši sve masovniji pokret #StopHateForProfit ("Prekinite mržnju radi profita") sa ciljem bojkotovanja Facebooka, istakli su u Viberu.

Viber je apelovao na kompanije koje se reklamiraju na Facebooku da obustave zakup reklamnog prostora na toj društvenoj mreži tokom jula, "kao odgovor na izostanak konkretnih mjera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje".

Uklanjanje dodirnih tačaka sa Facebookom

Globalni generalni direktor Vibera Djamel Agaoua izjavio je da Facebook nastavlja sa praksom pogrešne interpretacije svoje uloge u savremenom svijetu.

"Kompanija koju odlikuje nemaran odnos prema podacima svojih korisnika i nedostatak privatnosti u njenim aplikacijama, a sada i šokantno odsustvo nužnih mjera kojim bi javnost bila zaštićena od nasilnog govora koji ugrožava društveni red i mir, ovim poslednjim ispadom je otišla predaleko. Mi nismo tumači istine, ali je istina to da su mnogi ljudi doživjeli neprijatnosti usljed neograničenog širenja nasilnog sadržaja, i kompanije jednostavno moraju da se jasno suprotstave ovoj pojavi", rekao je Agaoua.

Aktivnosti čiji će ishod biti uklanjanje dodirnih tačaka sa Facebookom sa aplikacije Viber će biti okončane do početka jula 2020, dok će zakup reklamnog prostora na ovog društvenoj mreži biti obustavljen momentalno, ističe se u saopštenju Vibera.