Vidaković: Mektić okreće glavu od problema, a stanje je alarmantno

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković izjavio je Srni da institucije RS čine apsolutno sve što je u njihovoj nadležnosti da spriječe haos nastao usljed eskalacije migrantske krize koji su svojim neradom stvorile institucije BiH i u tom pravcu je i formirano Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorija RS. 

- Ono što im RS može ponuditi i što treba da im ponudi jeste siguran, human i brz prolaz bez nepotrebnog zadržavanja kroz teritoriju RS. Republika Srpska je dala svoj odgovor, sada su na potezu institucije BiH koje su na pitanju migrantske krize apsolutno podbacile - istakao je Vidaković.  

On je ocijenio da je prosto nevjerovatno da ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan Mektić kao neko ko bi trebao biti najodgovorniji za ovakvu krizu, umjesto da preuzme odgovornost, okreće glavu pred problemom, uvjeravajući nas da je u BiH sve pod kontrolom i da nismo ništa u goroj situaciji u odnosu na zemlje u regionu.  

- Stanje je haotično i alarmantno i to je činjenica. MUP RS do sada je evidentirao više od 2.000 migranata iz čak 22 zemlje. Interesantno je da to nisu žene i djeca nego su uglavnom mladići, muškarci koji se u kolonama ili sporadično pojavljuju širom BiH, a za neke neki od njih, koji su evidentirani, ispostavilo se i da su učestvovali na ratištima i bili ranjavani - upozorio je Vidaković.  

On je rekao da narod u nekim gradovima već samostalno organizira proteste, napomenuvši da je već u Bihaću u ponedjeljak planiran veliki skup.

- Toga će biti sve više, narod je u strahu i traži odgovore, što je razumljivo, traže reakciju, a ne ignoriranje od nadležnih institucija BiH - konstatirao je Vidaković.