(VIDEO) 80 posto filmova na SFF dostupno je cijelom regionu u online izdanju

-

Stalno pokušavamo da, ono što radimo, učinimo za jedan nivo boljim i pristupačnijim publici, kazala je Maša Marković, voditeljica programa "Suočavanje s prošlošću" na SFF-u

Sarajevo Film Festival ove godine šesti put zaredom organizuje program "Suočavanje s prošlošču". Voditeljica ovog programa Maša Marković bila je gošća današnjeg izdanja emisije "Dobrodošli u srce Sarajeva".

"Suočavanje s prošlošču" je samo jedna od stvari koje Maša Marković radi na SFF-u.

- Bavim se i biznis dijelom festivala, to je ovaj CineLink Industry, Dani filmske industrije. Centar našeg djelovanja je u Hotelu Evropa gdje se okupljaju filmski profesionalci iz cijelog svijeta, ali ove godine smo se fokusirali na goste iz regije koji su bili u prilici da dođu. Kod nas je već jako živo, a u međuvremenu se onda ide prema projekcijama, odnosno između kina i Hotela Evrope, objasnila je Marković.

Festival ove godine broji 1.500 akreditovanih gostiju.

- To nije mali broj ali je značajno manji broj nego inače. Većina naših aktivnosti koje se dešavaju u tom biznis dijelu programa, dešavaju se i dalje online. Tako da mi u Sarajevu imamo 300 regionalnih filmskih profesionalaca, a inače bi ih imali 1.300, istakla je.

Početkom prošle godine krenula je izrada on-demand platforme za SFF. Samim time, u augustu je već sve bilo spremno za potpuni prelazak na online formu, zbog pandemije koronavirusa.

- Samim time, publika SFF-a i danas je većina filmova cijeloj regiji dostupna na on-demand platformi. Stalno pokušavamo da, ono što radimo, učinimo za jedan nivo boljim i pristupačnijim publici. U ovom trenutku, publika koja gleda filmove u Sarajevu, preko 80 posto filmova može gledati na on-demand platformi u cijelom regionu, navodi Marković.

Pogledajte cijeli razgovor.