(VIDEO) Građani ogorčeni postupkom Beograđana u Sarajevu: “Cestom iz BMW-a bacali smeće”

r

Na popularnom putu prema planini Trebević, u srijedu popodne zabilježen je incident u kojem je vozač BMW-a srbijanskih registracijskih oznaka, neodgovorno izbacivao smeće iz automobila. Svjedoci su prijavili da je luksuzno vozilo, tamne boje, viđeno kako se zaustavlja nekoliko puta duž puta, a vozač kao i suvozač su izbacivali smeće i druge otpade direktno na cestu piše Crna-Hronika.

Incident je izazvao ogorčenje među lokalnim stanovništvom i posjetiocima, koji su istakli da ovakvo ponašanje narušava prirodne ljepote Trebevića, omiljenog izletišta Sarajlija.

“Ne mogu vjerovati da neko može biti toliko neodgovoran i nemaran prema prirodi. Ovo je naše zajedničko dobro i svi bismo trebali voditi računa o njemu,” rekla je jedna od prolaznica koja je svjedočila događaju.

Kazne za ovakva djela mogu uključivati visoke novčane kazne, pa čak i prijavu za ekološki incident.

Ovaj događaj ponovno je otvorio pitanje o važnosti ekološke osviještenosti i odgovornog ponašanja u očuvanju prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine. Aktivisti za zaštitu okoliša naglašavaju potrebu za većim angažmanom zajednice i rigoroznijim mjerama protiv onih koji narušavaju okoliš.

“Trebević je jedno od najljepših mjesta u okolini Sarajeva i ovakvo ponašanje je apsolutno neprihvatljivo. Moramo pojačati napore u edukaciji građana o važnosti očuvanja prirode, ali i u provođenju zakona,” izjavio je jedan od lokalnih ekoloških aktivista.

Očekuje se da će nadležne službe pojačati kontrole i nadzor na popularnim turističkim lokacijama kako bi se spriječili slični incidenti u budućnosti.

 

Video pogledajte KLIKOM OVDJE