(VIDEO) Mladen Bosić: Usvajanje budžeta bila je utakmica ko će kome zavrnuti ruku

asd
O usvajanju budžeta, funkcioniranja vlasti ali i drugim aktuelnim temama razgovarali smo sa Mladenom Bosićem, članom Kluba Srba u PS BiH.

Država je konačno dobila budžet. Kako gledate na ovakav rad vladajuće većine?

“To je tačna slika njihovog rada, način na koji je budžet usvojen i ovo što se dešavalo do danas, otprilike i pokazuje na koji način politika ovdje funkcioniše. Ovo je bila utakmica ko će se pokazati da je dominantniji u toj koaliciji, ko će kome zavrnuti ruku, ko je dominantan u tom političkom stanju. Na kraju, čini mi se da je tu Čović pokazao da je on najjači. Normalno, uz Dodikove mišiće. Građani nemaju od toga ništa, naprotiv, imaju štetu od takvog sistema, jer, očigledno da njihovi interesi tu nisu u prvom planu, nego interesi političkih stranaka i lidera. Inače, nema ništa jednostavnije od usvajanja budžeta BiH.”

U budžetu nema ni marke za problem migrantske krize. Šta s ovakvim djelovanjem državnog nivoa mogu očekivati lokalne i entitetske vlasti, posebno one koje su na najvećem udaru ilegalnih migracija?

“Pretpostavljam da će se ovi koji su na vlasti pravdati time da su digli nivo rezervi na 30 ili 40 miliona, i da se u tome nalazi sve ono što bi vi mogli pitati – a šta je sa ovim? Tu se nalazi i svaka druga vrsta pomoći, recimo, privredi, zdravstvu itd. Sada već na dnevnom nivou 200 ljudi prelazi granicu BiH. Tu svi okreću glavu i postoji indicija da su u pitanju čak i naplaćivanja okretanja glave od toga. Evidentno je da svi pokušavaju da taj problem stave pod tepih i da će pokušati minimizovati tu situaciju oko dolaska migranata.“

Država će ipak provesti lokalne izbore. Vjerujete li da su na lokalu moguće promjene u odnosu na ono što imamo nakon općih izbora na entitetskom i državnom nivou?

“Mislim da će biti problematičan demokratski legitimitet ovih izbora. On je u BiH odavno narušen. Nivo krađe i kupovine glasova, toliki je da je demokratski kapacitet u BiH u pitanju. Ovi izbori su u problemu, jer su oni koji su na vlasti odbili svaku inicijativu dodatne kontrole ovih izbora. S druge strane imate pandemiju koronavirusa, koja onemogućava onima koji nemaju vlast da organizuju skupove i tako dolaze do direktnog kontakta sa glasačima.”

U nastavku POGLEDAJTE kompletan razgovor.