VIDEO Na protestima protiv mjera u Njemačkoj izbili neredi

.
PROSVJEDNICI koji su se danas okupili na ulicama grada Kassela izražavajući tako nezadovoljstvo zbog restriktivnih mjera njemačke vlade sukobili su se s policijom koja je protiv sudionika demonstracija koristila suzavac u spreju i pendreke.

Policija je izvijestila da se na prethodno neprijavljenom skupu u središtu grada okupilo nekoliko tisuća ljudi. U policijskom izvješću stoji da je nasilje izbilo nakon što su prosvjednici ignorirali upute i upozorenja njihovih pripadnika te su probili policijske prepreke.

Na istom su mjestu prijavljeni manji sukobi s protudemonstrantima. Policija je izvijestila da je nekoliko osoba privedeno, no nije objavljen točan broj.

 

Na snimkama i fotografijama s mjesta događaja vidi se mnoštvo prosvjednika, od kojih mnogi ne nose zaštitne maske niti vode računa o fizičkom razmaku. 

 

Većina okupljenih u Kasselu pristaše su takozvanog pokreta Querdenken (Razmišljati izvan okvira), a čine ga ekstremno desno orijentirani aktivisti, osobe koje negiraju postojanje covida-19 i antivakseri.

 

U međuvremenu se Berlin priprema za veliko okupljanje pripadnika ekstremne desnice, no do ranog poslijepodneva na mjestu događaja uočeno je tek nekoliko desetaka sudionika.

 

Policija je očekivala da će se prosvjednici u velikom broju okupiti blizu Brandenburških vrata jer su ih onamo pozvali pripadnici ekstremne desnice, ali dosad je stiglo više njihovih protivnika - oko 200 lijevo orijentiranih protudemonstranata.

 

Policija je izvijestila da je spremna u tome dijelu grada rasporediti i do 1800 policajaca, ovisno o tome koliko će se prosvjednika okupiti. 

 

Kritičari vladinih restriktivnih mjera uvedenih zbog suzbijanja koronavirusa planirali su vlastiti skup na Alexanderplatzu, glavnome prometnom čvorištu i trgovačkom središtu Berlina.

 

U prošlogodišnjim prosvjedima održanim u glavnome njemačkom gradu sudjelovalo je više desetaka tisuća Nijemaca, koji su izašli na ulice u znak protesta zbog mjera zatvaranja, što je često rezultiralo nasilnim obračunima s policijom i stotinama privedenih građana.

POGLEDAJTE VIDEO OVDJE