VIDEO: 'OVO JE DOBAR IZUM' Pogledajte inovaciju iz Finske koja smanjuje šansu za zarazu u supermarketima, hoćemo li ovo uskoro vidjeti i u Hrvatskoj?

trgovina
U jednom su se finskom supermarketu testirale posebne kvake za otvaranje hladnjaka bez upotrebe šaka kako bi se smanjila šansa za potencijalno širenje koronavirusa, izvještava Reuters.

 

Supermarket je na svoje hladnjake s magnetiziranim vratima instalirao dodatne kvake koje kupcima omogućavaju otvaranje vrata podlakticama, a ne šakama. Kvake koje su pričvršćene za postojeće kvake napravljene su od reciklirane plastike te proizvedene pomoću 3D printera.

Osim toga što se želi smanjiti mogućnost širenja koronavirusa, ovaj je izum pozdravljen jer je higijenskiji od konvencionalnih kvaka na hladnjacima u supermarketima te jer osobama s invaliditetima omogućava lakše korištenje hladnjaka.

"Nisam uopće morala razmišljati kako ću otvoriti vrata, samo sam stavila ruku na kvaku i povukla. Ovo je zapravo jako dobra opcija", rekla je jedna gospođa koja se našla u supermarketu u kojem se provodilo testiranje.

"Ovo je dobar izum, jako dobar. Pomaže svima, mislim da ga svi vole", dodao je mladić koji se također našao u istom supermarketu.

"Mislim da je rješenje funkcionalno, mislim da bi ga mogle koristiti i osobe s invaliditetima", zaključila je jedna djevojka.

Premda su dodatne kvake uglavnom prihvaćene kao odlično rješenje, neki su se kupci požalili da su prenisko na vratima te da bi bilo dobro da ih se malo podigne, prenosi Veuer.

Iz supermarketa su rekli da će saslušati primjedbe kupaca te potom odlučiti hoće li ih instalirati u drugim poslovnicama.