(VIDEO) PCR TESTIRANJE: Kantonalna bolnica u Bihaću nema dozvolu još uvijek

Bolnica bihać
Višednevnog čekanja na rezultate testiranje na COVID-19 iz Sarajeva ne bi bilo da je Federalno ministarstvo zdravstva udovoljilo zahtjevu Kantonalnog ministarstva zdravstva da bolnica u Bihaću radi PCR testiranja za svoje pacijente na sporijem aparatu ali preciznijem nego što je onaj u Sarajevu.

Zaostajanje u unosu podataka, zbog pada sistema, protekla tri dana unose se podaci o novozaraženim, a negativni još uvijek ne.
Pao je sistem baze podataka o testiranim uzorcima na koronavirus u Kliničkom centru u Sarajevu.

POSLUŠAJTE VIŠE O OVOJ TEMI U VIDEO PRILOGU! 

Desilo se to pri unošenju podataka o novim uzorcima i njihovim rezultatima, a takva situacija traje već tri dana. Pojasnimo, Zavodu za javno zdravstvo USK dostavljaju se podaci samo pozitivnih na koronavirus, a preostali, navodno, smatraju se negativnim. Ono što se ne zna jeste to da li su svi poslani uzorci na testiranje zapravo i odrađeni.

Bez obzira na vrijeme i hitnost obrađenog testa na koronavirus, bolničkog liječenja nema. U USK, dogovor je da se izdvoje uzeti brisevi pacijenata koji moraju na bolničko liječenje ili na onkološki tretman, kako bi se njima, s obzirom na hitnost, prvima radili nalazi. Tako sve dok Kantonalna bolnica u Bihaću za svoje pacijente ne počne raditi PCR testiranje na COVID-19, pa barem za pacijente kojima je neophodan brz nalaz pri dobivanju bolničke usluge.

Prema dostupnim informacijama to se tražilo ali pozitivnog odgovora od nadležnih po vertikali nije bilo. Federalno ministarstvo zdravstva još uvijek, kako nezvanično saznajemo, nije dalo dozvolu za ovu vrstu testiranja u USK.

Prema nezvaničnim saznanjima, upućena je žalba i čeka se nova odluka.