(VIDEO) Pojačani inspekcijski nadzori bez konkretnih rezultata, ugostiteljstvo na najvećem udaru

asd
Pojačani inspekcijski nadzori još ne daju konkretne rezultate u borbi protiv koronavirusa. Dok nadležni zagovaraju represivnije mjere, van institucija vlada mišljenje da se neopravdano pažnja usmjerava uglavnom na ugostiteljstvo. Taj sektor je već na koljenima, a vlasti mu odmažu i na druge načine.

Nogometna reprezentacija iz UAE, nekoliko klubova i sudije iz ove zemlje neće održati planirane pripreme u BiH. Izgubljeno je nekoliko stotina hiljada maraka u ugostiteljstvu, na gubitku su klubovi iz BiH, prevoznici i drugi koji su ih mogli opsluživati 25 dana.

“Nisu mogli ući sa negativnim PCR testom u BiH i odlučili su da sa pripremama krenu u Srbiji.”
U BiH mogu turisti iz EU. Bez loših namjera prema Međugorju, jedan od kritičara mjera kriznih štabova pisao im je o nepoštivanju sanitarnih preporuka.


“Čovjek mi je odgovorio da sam upravu ali da nije do njih već do policije.”
A policija bar u Sarajevu ima pune ruke posla. Za tri mjeseca 12.000 kontrola poštivanja rješenja o izolaciji. Podnesene su 104 krivične prijave. Vlast ne mari što u Sarajevu nedostaje 300 policajaca.


“Policija zaista čini velike napore da odgovori svim redovnim i vanrednim aktivnostima.”
Pojačan je i rad inspekcije. Bez podataka iz dva kantona, u julu je izvršeno 11.615 inspekcijskih nadzora. Izdato je 1.451 rješenje o otklanjaju nedostataka.


“Izdata su 284 prekršajna naloga, sa finansijskim teretom od 496.000 maraka i 9 mjera zabrane rada.”
U Tuzli struka prstom upire u organizovanje muzike u zatvorenom prostoru.


“Naš cilj nije da kažnjavamo, ali ako nema poštivanja mjera onda mora represija.”
Kritičari vlasti smatraju da se preveliki akcenat stavlja na ugostiteljstvo. Bekan kaže vlade su veći klasteri, a ima ih još.

Turistički radnici do sada su ukupno zbog zatvaranja granice za arapski svijet izgubili desetine miliona maraka. Procjena ukupne potrošnje je puno veća, tako da je i država samo od PDV-a mogla zaraditi 50 puta više nego od kazni.

Priču donosi Ernad Metaj.