VIDEO/ Radončić: “Od BiH se ne smije napraviti najveći “parking” za migrante”

SASTANAK
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić u posjeti Unsko-sanskom kantonu. Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine boravi danas u službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.

Ministra Radončića, sa saradnicima primio je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, a razgovoru posvećenom temi migrantske krize u Bosni i Hercegovini, prisutni su bili i Razim Halkić, dopredsjedavajući Skupštine USK te ministar unutrašnjih poslova USK i policijski komesar Nermin Kljajić i Mujo Koričić.

- Ohrabrio sam rukovostvo Unsko-sanskog kantona da istraju u mjerama u kojima je sigurnosni aspekt građana BiH najbitniji u ovom procesu, kazao je ministar sigurnosti Radončić.

Premijer USK Ružnić istaknuo je da je ključna odluka da upravljanje migrantskom krizom strateški preuzme država kao i da humanitarni i sigurnosni aspekt krize treba odvojiti.

- Kad je u pitanju Unsko-sanski kanton drago mi je da smo naišli na razumijevanje da se kampovi u centrima gradova Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši moraju zatvoriti, kazao je premijer USK.

U narednih nekoliko dana će operativna grupa USK odgovoriti Ministarstvu sigurnosti koji je to kapacitet sa kojim se USK može nositi kad su u pitanju migracije da bi Ministarstvo moglo dalje poduzeti mjere po pitanju migracija u BiH.

“Kriza ilegalnih migranata do sada je bila nepravedno raspoređena u cijeloj BiH, najveći teret je podnio USK. Mi moramo da shvatimo da ne možemo igrati ping pong sa ilegalnim migrantima. Prvi prioritet je BiH, drugi prioritet je sigurnost i komoditet građana BiH a tek treći priroitet sigurnost i briga o migrantima.” Navodi Ministar sigurnosti, Fahrudin Radončić.

Šokantna je cifra da je preko 1000 krivičnih djela počinjeno od strane migranata.

“Veoma je važno da naši građani shvate, često ljude jako skupo košta humanost i dobronamjernost. Ne možemo biti ruta koju će migranti gledati kao najljepšu, najkomotniju. Moramo odbraniti pravo naših građana na slobodu kretanja bez straha te uspostaviti sistem da migranti moraju biti u izolovanom prostoru.” navodi Ministar sigurnosti, Fahrudin Radončić.

Sve informacije i odluke na današnjem sastanku pogledajte u sljedećem videu: