(VIDEO) Treći maj i Dobrovoljačka ulica: Ključni trenuci u odbrani Sarajeva i razmjena Alije Izetbegovića

Home

(VIDEO) Treći maj i Dobrovoljačka ulica: Ključni trenuci u odbrani Sarajeva i razmjena Alije Izetbegovića


Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, kojeg su zarobili pripadnici JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba. U jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992. godine stradalo šest osoba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju "Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila "legitimna vojna meta“.

Uprkos tome vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska svih godina ostale su ustrajne u tvrdnjama da su u Dobrovoljačkoj ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjeno, dok ih je 207 zarobljeno.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik jučer je izjavio da je slučaj "Dobrovoljačka ulica" nesumnjiv ratni zločin, koji pokazuje da politički dogovor o napuštanju vojnika ЈNA Sarajeva nije bio poštovan.

 
On je istakao i da je važno da se niko ne izlaže opasnosti od ponovnog stradanja u Sarajevu, te da ne treba dozvoliti da prislužene svijeće i položeno cvijeće opet završe u kontejnerima.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović kazao je da je porazna i obeshrabrujuća činjenica da, nakon 25 godina od zločina u Dobrovoljačkoj i 22 godine od završetka rata, obitelji žrtava i predstavnici institucija Republike Srpske i boračkih udruženja zbog sigurnosnih razloga nisu mogli da odu na mjesto stradanja i odaju poštu nevinim žrtvama.

Tvrdnje funkcionera iz manjeg bh. entiteta demantovao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je kazao da se institucije pripremaju za obilježavanja godišnjica i da u slučaju Dobrovoljačke nije bilo nikakvih naznaka i informacija da bi ovogodišnje obilježavanje bilo nesigurno.
 
 
(Izvor: Klix.ba)
Tagovi
Objavio: Wed, 03/05/2017 - 07:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top