(VIDEO) U Bihaću obilježen Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze

Skleroza
U svijetu postoji oko 2.000.000 ljudi koji boluju od multipla skleroze.

Većinom se pojavljuje kod mlađih osoba između 20. i 40. godine života, a uzrok bolesti nije poznat. Svjetski dan oboljelih od multipla skleroze obilježava se širom svijeta da bi se pomoglo u rješavanju globalnog problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja odmah nakon dijagnosticiranja bolesti jer se ranim početkom liječenja ostvaruju najbolji rezultati za pacijente.

I ove godine članovi Udruženja oboljelih od multipla skleroze USK okupljanjem u prostorijama udruženja, obilježili su Svjetski dan oboljelih od multipla skleroze.

Bila je to prilika da se još jednom ukaže na ovu opaku bolest, društveni položaj ove kategorije, te mogućnosti efikasnijeg zdravstvenog tretmana. Inače, Kantonalno udruženje okuplja oko 100 članova, a prema nekim procjenama u USK-u od multipla skleroze boluje oko 300 osoba. Skoro svi oboljeli su 90 ili 100 postotni invalidi. U Udruženju tvrde da je najveći problem za ove bolesnike cijena lijekova, ali i diskriminacija, posebno kada je zapošljavanje u pitanju.

VIDEO možete pogledati OVDJE!