(VIDEO) Utisci nakon završenog Avant&Una film festivala

ff
U protekla četiri dana posjetioci i gosti Avant i Una film festivala imali su priliku da uživaju u izuzetnim filmskim ostvarenjima, specijalnom programu i ljepotama kojima Grad Bihać obiluje.

Na ovogodišnjem Avant&Una film festivalu, u periodu od 5. do 9. augusta predstavljeno je više od 40 filmova sa svih strana svijeta. I ovaj puti festival je okupio eminentna glumačka imena bosanskohercegovačke scene.

“Divno je bilo, malo je eto vrijeme to pokvarilo ova prva dva dana, nije to onako kako je Čuperak zamislio ali nije ni to smetalo i ovo ima neke svoje draži”, ističe Senad Bašić, predsjednik žirija.

“Krajina, ljepote Krajine i uopšte atmosfera ovdje je nestvarno lijepa, tako da i nadam se da će se prepoznati kolika je vrijednost ovog prostora i ovog festivala”, kaže član žirija Vanesa Glođo.

U takmičarskom dijelu programa bihaćkog Avantura film festivala bilo je 20 filmova koji su se borili za nagradu. Nagrada za najbolji kratki igrani film dodijeljena je filmu „Sreća“, čiji je režiser Nedim Karalić, a Gran pri festivala, „Unsku sirenu“, dobio je Srđan Šarenac za film „Bugarski san“.

“Prije svega želim da se zahvalim cijeloj ekipi festivala koja je uradila nadljudske napore da se organizuje ovaj festival, što je dovela pregršt sjajnih filmova i što je zapravo meni pokazala Bihać i ovaj dio Krajine koji je prelijep. Ja nikad ranije nisam bio u Bihaću i da zapravo me nisu pozvali ne bih vidio ovu ljepotu ovdje”, naglašava dobitnik Unske sirene, Srđan Šarenac.

“Ovo je prva nagrada za ovaj film, nije moja prva nagrada ali jeste za konkretno ovaj film, stvarno sam presretan i drago mi je što je to u BiH, što je to u Bihaću”, kaže dobitnik nagrade za najbolji kratki film, Nedim Karalić.

Iako je bilo planirano da se na ovogodišnjem filmskom festivalu sve projekcije izvode na otvorenom, zbog lošeg vremena neki filmovi su prikazivani u bihaćkom Kulturnom centru. Međutim, bolje vremenske prilike su dozvolile da u Bihaću prvi put bude organizirana Drive In i Open Air projekcija.

“To je bilo jako prijatno i ugodno, a i poslije kiše mnogo ljudi je izišlo, došlo autom i opet tražilo da izađe vani da udahnu malo svježeg vazduha, ozona poslije kiše”, ističe direktor festivala Mirsad Ćatić.

Na samom zatvaranju festivala, upriličena je i specijalna projekcija koja se, prema riječima članova Direkcije festivala, realizira prvi put u svijetu, a to je projekcija koja se mogla gledati iz čamaca sa rijeke Une, gdje su gledaoci sami mogli kreirati svoj ugođaj.