Vijećnica osvijetljena u bojama zastave SAD-a

gmvn
Bili ste uz nas kada je bilo najteže i ostali naši najveći prijatelji

Bili ste uz nas kada je bilo najteže i ostali naši najveći prijatelji, a mi večeras stojimo uz vas, uz američki narod i vladu u zajedničkoj borbi protiv pandemije koronavirusa, poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, saopćeno je iz Gradske uprave.

Sjedinjene Američke Države postale su najveće svjetsko žarište širenja opasnog virusa sa više od pola miliona oboljelih, dok je više od 22.000 ljudi u SAD umrlo od posljedica virusa. Najteže je pogođen grad New York, a svakodnevno raste broj zaraženih. Vlada SAD ulaže ogromne napore u borbi protiv širenja virusa.

Sarajevska Vijećnica večeras je osvijetljena u bojama američke zastave sa porukom solidarnosti i podrške u ovim izazovnim vremenima.

- Narod i vlasti Sjedinjenih Američkih Država dokazani su saveznik i prijatelj naroda i države Bosne i Hercegovine te Grada Sarajeva. Ovo je simboličan čin kojim šaljemo važnu poruku u danima kada je cijeli svijet suočen s opasnošću bez presedana. Uvjeren sam da će narod SAD pronaći snagu i kapacitete da pobijedi ovu pošast. Naša je odgovornost i obaveza da prijateljima pružimo ruku podrške i solidarnosti – naveo je gradonačelnik Sarajeva.

Kako je istaknuo Sjedinjene Američke Države su jedna od prvih država koja je Bosni i Hercegovini poslala pomoć u medicinskoj i zaštitnoj opremi na početku širenja epidemije u BiH.

Tokom decenijama dugog prijateljstva i savezništva dviju država, SAD su dale nemjerljiv doprinos u izgradnji i obnovi Bosne i Hercegovine i Sarajeva, kao glavnog grada BiH.