Vijećnik Vedad Deljković: Stari Grad mora dobiti novog načelnika

.
U narednih 40-ak dana Komisija će spremiti sve što je potrebno, kako bi se građani Općine Stari Grad, 23. jula, izjasnili da li su za ili protiv

Nakon što je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo nedavno usvojilo Odluku o pokretanju opoziva uhapšenog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, odmah je određen i datum referenduma na kojem će građani odlučiti o Hadžibajrićevoj sudbini.

 

 

Podnošenje ostavke

Vedad Deljković, vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad, a koji je i podnio inicijativu za opoziv načelnika Hadžibajrića,  je kazao kako su usvajanjem Odluke o pokretanju opoziva, određivanjem datuma opoziva, imenovanjem Komisije za opoziv i Uputstva za provođenje opoziva ušli u posljednju fazu.

 U narednih 40-ak dana Komisija će spremiti sve što je potrebno, kako bi se građani Općine Stari Grad Sarajevo, 23. jula, izjasnili da li su za ili protiv opoziva. Ukoliko građani kažu da žele okrenuti novi list i opozovu načelnika, Općinsko vijeće će donijeti odluku o opozivu, a Centralna izborna komisija BiH raspisati prijevremene izbore 

Još jednom pozivam načelnika Hadžibajrića da podnese ostavku, jer je vrlo jasna atmosfera kod građana za promjene. Podnošenjem ostavke načelnik bi općini uštedio više od 100.000 KM kazao je Deljković.

Rješavanje problema

Na naš upit koga vidi kao budućeg načelnika Općine Stari Grad rekao je kako smatra da je Irfan Čengić osoba koja može od prvog dana početi raditi svoj posao, jer poznaje procese, probleme i ljude u Starom Gradu.

 Upravo spreman čovjek i nova energija su potrebni našoj općini, koja se našla u ovom problemu iz kojeg je izlaz samo nova energija. Mislim da ovo nije vrijeme za eksperimentiranje već da odmah krenemo rješavati probleme i realizirati projekte s novom energijom. Također, kolega Čengić je na prošlim izborima za Skupštinu KS s broja 10 u Općini Stari Grad ostvario bolji izborni rezultat od bilo kojeg kandidata iz bilo koje stranke  naveo je Deljković.

O sudskom procesu?

Svaka osoba ima ljudsko pravo na pravedno suđenje. Nije sporno, kazao je Vedad Deljković, da je svako nevin dok mu se ne dokaže suprotno i taj posao će raditi sudovi i tužilaštva. Mi kao odgovorni vijećnici želimo dati priliku građanima da iznesu svoj stav, da li nastaviti sve isto ili okrenuti novi list.

U inicijativi za opoziv vrlo jasno smo naveli razloge zbog kojih pokrećemo opoziv. Jedan od ključnih je što načelnik nije želio ovlastiti osobu da ga mijenja dok je u pritvoru. Na taj način je direktno utjecao na blokadu rada organa uprave. Srećom, Općinsko vijeće Stari Grad je reagovalo blagovremeno i ovlastilo službenicu Mirsadu Smajić. Ovim putem bih želio zahvaliti predsjedavajućem Škaljiću, koji je u turbuletno vrijeme sve procese odradio u skladu sa zakonima.

Profesionalan odnos

Prema tvrdnjama pojedinih vijećnika Općinskog vijeća Stari Grad, sekretari MZ idu od kuće do kuće uvjeravajući građane, pogotovo stariju populaciju, da ne izlaze na referendum. Deljković se osvrnuo i na ovu situaciju, kazavši da tako pričaju pojedine njegove kolege iz Općinskog vijeća, međutim, on nije imao takvo lično iskustvo pa ne može ništa tvrditi.

 Od svih državnih službenika i namještenika očekujem profesionalan odnos prema svom poslu i da neće dopustiti sebi da se miješaju u političke procese  kazao je Deljković.

naveo je Deljković.

 

Istakao je kako očekuje da će građani shvatiti ozbiljnost ovog trenutka i izaći na glasanje. Uvjeren je da će većina osoba koje izađu na referendum izabrati da se nakon 15 godina okrene novi list i donese nova energija u Općinu Stari Grad Sarajevo.

 

Foto:Avaz