VIJEST KOJA ĆE OBRADOVATI PENZIONERE: Doprinosi su pali za 35 miliona KM, ali penzije nisu ugrožene

.
Prihodi za penziono i invalidsko osiguranje u prvih sedam mjeseci ove godine bili su manji za 3,5 posto, što je umanjenje za oko 35 milijuna maraka, potvrdio je Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO.

 

No, i pored značajnog pada prihoda, Krnjić kaže kako nema razloga za zabrinutost i da je penuioni sistem stabilan.

 

Razlog pada prihoda su manje uplate doprinosa, s obzirom na pandemiju koronavirusa koja je uzrokovala to da su mnogi radnici ostali bez posla, a firme zatvorile svoja vrata.

 

- S obzirom na to što se dogodilo, te nakon prvog šoka po izbijanju pandemije koronavirusa, stanje je za sada dobro. Budžet nije opterećen niti ugrožen. Ovo stanje je i dalje održivo, budući da imamo 97 posto sredstava za isplatu - istaknuo je Krnjić.

On je ustvrdio kako se penzioneri ne moraju brinuti za isplatu penzija koja je redovna. 

 

- Penzioi sistem je pod kontrolom. Nedavno smo obavili i usklađivanje. Isplaćena je razlika za sedam mjeseci i tu sve ide svojim tokom, prema planu. Vidjet ćemo do kraja godine kako će se stvari odvijati s pandemijom u uplatama - naveo je Krnjić.

 

Krnjić kaže kako se i dalje čeka uplata rate za zgradu penzionera u Nedžarićima koja je prodata za 10,3 milijuna KM. Prošlo je više od deset mjeseci od prodaje devastiranog Doma penzionera u Nedžarićima putem Agencije za privatizaciju FBiH “Capital Holdingu”, a novac još nije isplaćen Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje.

 

- Obećali su uplatu rate do kraja mjeseca - kazao je Krnjić.