Vikend obilježen Montessori metodama u organizaciji Fondacije „Iman“

Foto: Rvk
Fondacija „Iman“ zadnji vikend u 2021. godini iskoristila je na najbolji mogući način, onim što je sama srž djelovanja Fondacije, odnosno organizacijom edukativnog predavanja i Montessori radionica.

 

Predavanje je održano u subotu, 25. decembra na temu “Sloboda i disciplina po uzoru na Montessori”. Montessori pedagogica Emina Ćordić zainteresiranim građanima Velike Kladuše, prosvjetnim radnicima, ali i roditeljima, približila je, u svijetu već popularne, Montessori metode u odgoju djece.

Dan nakon predavanja na kojem su prezentovane metode Montessorija, u nedjelju, 26. decembra kreirana je simulacija Montessori vrtića u vidu radionice sa djecom, konkretno njih 34.

Kroz radionicu, mališani raspoređeni u tri grupe, imali su priliku uživati u nekoliko specifično sastavljenih vježbi/igrica. U prostoru pripremljenom za tu priliku bilo je obuhvaćeno više oblasti nauke, matematike, slova, pisanja, logičkih zadataka, do osnovnih životnih zadataka i snalaženja.

Prisutni roditelji ali i djeca koja su učestvovala na radionici izrazili su zadovoljstvo učešćem jer su na ovaj način naučili nešto novo a što će im, nadaju se, koristiti i u budućnosti. Kažimo i to da je Fondacija obradovala neke od posjetioca predavanja vrijednim nagradama a nekoliko najmlađih učesnica darovano je cvijećem.