Viktor Orban osigurao sebi vanredne ovlasti neograničenog trajanja

hgff
Zakon je pretjeran odgovor na krizu, kaže opozicija, a neki zastupnici nazvali su ga "državnim udarom", odnosno "putem u diktaturu"

Mađarski premijer Viktor Orban osigurao je sebi u ponedjeljak vanredne ovlasti neograničenog trajanja pošto je parlament s većinom zastupnika njegove stranke prihvatio tzv. "koronazakon" koji kritiziraju opozicija i skupine za ljudska prava.

 

Orban je u desetljeću na vlasti postupno povećavao svoje ovlasti, a najnovijim zakonom parlament je potvrdio produljenje vanrednog stanja bez jasno navedenog trajanja što će premijeru omogućiti da u doba epidemije vlada izvršnim uredbama. 

 

Zakon izglasan sa 137 glasova za i 53 protiv, predviđa kaznu zatvora do pet godina za širenje "lažnih vijesti" o virusu ili mjerama vlade, a meta takvih optužba redovito su danas već rijetki neovisni mediji u Mađarskoj.

 

Pravdajući se epidemijom koronavirusa, nacionalkonzervativna vlada si je prihvaćenim zakonom zacementirala kontrolu nad zemljom, kažu kritičari u Mađarskoj i inozemstvu.  

 

Zakon je pretjeran odgovor na krizu, kaže opozicija, a neki zastupnici nazvali su ga "državnim udarom", odnosno "putem u diktaturu".

 

K

ritikama su zakon dočekale i skupine za ljudska prava te Vijeće Europe.