Vildana Selimbegović gost tribine u Bihaću: Politika sve više pritišće medije i ograničava im slobodu

Bihaćka građanska inicijativa jučer je organizovala tribinu na kojoj se govorilo o medijima i tome da li su mediji kohezioni ili destruktivni faktor u bh društvu i državi. 

Gost tribine bila je Vildana Selimbegović, glavni i odgovorni urednik dnevnih novina Oslobođenje. Na tribini je izraženo je nezadovoljstvo ali i zabrinutost zbog sve češćeg ugrožavanja sloboda medija i novinara, zbog čega se mediji, kako u BiH, tako i na našem području, sve teže nose sa ograničenjima i preprekama koje direktno utiču na njihov rad, a posebno na slobodu.
Kako je istaknuto, uprkos činjenici da su medijski zakoni u našoj zemlji poprilično usaglašeni sa evropskim standardima kod nas su mediji još uvijek pritisnuti ograničavanjima u slobodi izražavanja i radu novinara.

U tom kontekstu posmatran je i položaj medija na našem prostoru, te sve evidentniji pritisci na RTV Unsko-sanskog kantona. Sva ova ograničenja i svojevrsni pritisci, istaknuto je, najčešće predstavljaju instrument političkog pritiska na medije. S razlogom je postavljeno i pitanje – kako se mediji u ovim uvjetima uskraćivanja sloboda izražavanja i prava na profesionalan rad nose sa formalnim ograničenjima i preprekama koje direktno utiču na njihov ukupni rad i znači li to, zaključena je rasprava sa ostavljenim otvorenim pitanjem - da ovdašnji mediji u najčešćem moraju stavljati flaster na usta, a skidati ga tek po zahtjevu određenih.