Virus gripe sve prisutniji i u Krajini, vrhunac se očekuje u februaru

Za razliku od dešavanja u regionu, u Unsko-sanskom kantonu nema mjesta panici zbog gripe. Kako doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo, do sada su u našem kantonu registrovana 583 oboljenja slična gripi, a gotovo 2.500 pacijenata ima neku od respiratornih infekcija.

“Za razliku od regiona, na našem području obitava virus H3N2, a od početka sezone gripe, koja inače traje od oktobra 2018. do maja 2019.godine, do sada je u našem kantonu evidentirano 2.485 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama i 583-oje sa oboljenjima sličnim gripi”, kaže direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.

Domovi zdravlja u našoj zemlji sve su puniji pacijentima sa različitim virusnim infekcijama, no, epidemije gripe za sada nema. Vrhunac gripe na našem području očekuje se u februaru. Budući da ova bolest nastupa naglo i da su simptomi teški i mogu izazvati različite komplikacije, potrebno je pridržavati se mjera zaštite i liječenja, piše RTV Cazin.

Vrlo važan faktor u liječenju gripe je odmor, pa otud i preporuka stručnjaka, kako oboljelima u cilju olakšavanja i ubrzavanja liječenja, tako i poslodavcima da omoguće odmor oboljelim radnicima, čime će se spriječiti kako daljnje širenje bolesti među uposlenicima tako i moguće smanjenje efikasnosti u obavljanju posla.