Virus i u firmama, ustanovama i institucijama, apelira se na poštivanje mjera

firme
Dok BPK rješava dugogodišnji problem bubrežnih bolesnika, epidemija COVID19 eskalira

 

Premijerka BPK Goražde i kantonalni ministar zdravstva, Aida Obuća i Eniz Halilović, posjetili su prostor Kantonalne bolnice u kojem su u toku radovi na izgradnji i adaptaciji Hemodijalliznog centra.

Pacijenti iz Goražda, koji na iscrpljujući proces hemodijalize putuju u stotinjak kilometara udaljen UKC Sarajevo a potom se na ivici snaga u kombi vozilu vraćaju svojim kućama, uskoro bi ovu vrstu zdravstvene usluge trebali dobijati u svom gradu.

- U odnosu na prethodni put kad smo dolazili ovdje je jako puno urađeno. Ovaj prostor već dobija konture centra u skladu sa svim propisima, radi se punom parom a mi obezbjeđujemo poztrebna sredstva. Jako sam zadovoljna na radost svih onih koji dugo čekaju uspostavu Hemodijaliznog centra – kazala je Obuća.

Svi dijalizni aparati nabavljeni su zahvaljujući donatorima, a najvažniji i najskuplji dio opreme, reverzibilnu osmozu, osigurat će organizacija Qatar Charity.

Odmah po završetku građevinskih radova, što je ugovorom planirano za oko dva mjeseca, sve bi trebalo biti stavljeno u funkciju.

Istovremeno, dok BPK Goražde rješava dugogodišnji problem bubrežnih bolesnika, epidemija koronavirusa uzima maha, pa je samo u posljednjih 24 sata registrirano 28.

U BPK je ukupno 187 zaraženih, 526 osoba je u izolaciji, a očekuje se pogoršanje situacije s obzirom da je COVID-19 prisutan u firmama, ustanovama i institucijama.

- Kantonalna bolnica se dobro nosi sa epidemijom. Svi lakši i srednje teški pacijenti se ostavljaju u bolnici. Već imamo tri pacijenta, jer smo osigurali dio kapaciteta za COVID pacijente, u skladu sa naredbom Federalnog kriznog štaba. Imamo na raspolaganju deset kreveta u bolnici, a u izolatoriju, koji se adaptira, imat ćemo 19 i nadamo se da će to biti dovoljno. Teži bolesnici se upućuju u izolatorij Podhrastovi i imamo odličnu saradnju, tako da nam nijedan pacijent do sada nije vraćen – kazala nam je direktorica Kantonalne bolnice Goražde, Nermina Kamenica.

Prema riječima premijerke, Aide Obuće, daljnji razvoj situacije ovisi od poštivanja mjera koje su na snazi, a ako one ne daju rezultat bit će uvedene rigoroznije mjere.