Virus u Domu za lica s invaliditetom

Dom
U Višegradu je virusom korona zaraženo 77 osoba, od čega je 40 korisnica Doma za lica sa invaliditetom i devet radnika ove ustanove.

 

Epidemiološka situacija u Domu za lica sa invaliditetom je pod kontrolom, zahvaljujući stručnom kadru koji 24 sata vodi zdravstvenu brigu o korisnicama koje su ovdje smještene iz cijele BiH. Osim medicinskog kadra i njegovateljica, primarnu zdravstvenu zaštitu pružaju porodični ljekar i infektolog.

MIRJANA BOROVČANIN, glavna medicinska sestra

„U Domu za lica sa invaliditetom u Višegradu smjesštena je 181 korisnica, od ukupnog broja zaraženo je 40 korisnica. Na bolničkom liječenju u KBC Foča smješteno je 6 korisnica, 9 radnika ove ustanove pozitivno je na virus korona. Zdravstveno stanje naših korisnica prate stručni radnici, ljekari, infektolog, radiolog, medicinski radnici i njegovateljice. Za sada zdravstveno stanje naših korisnica je stabilno. Ovim putem poručujem roditeljima naših korisnica da se prati redovno zdravstveno stanje i briga i njega istih“

Od početka epidemije u ovom gradu zabilježen je 141 slučaj virusa korona. U izolaciji je 152, oporavljeno je 51 lice, dok je hospitalizovano 12, a na kućnom liječenju je 13 osoba. Za sada ,zabilježena su dva smrtna slučaja od viursa korona.

DARKO LEČIĆ, direktor Doma zdravlja Višegrad

„Prije dva dana žensko lice 1936. godište koje je imalo udružena oboljenja i operisana je u bolnici Foča. Na kontroli je zadržana tamo je i testirana i prije dva dana je nažalost egzitirala. I evo danas imamo muško lice 1939. godište koje je iz Doma zdravlja poslato u Univerzittesku bolnicu Foča premunilo od korone. Evidentan je manji broj pacijenata koji su suspektni na korona virus i epidemiološka situacija je pod kontolom“

U Višegradu se redovno održavaju sastanci opštinskog Štaba za vanredne situacije, odakle je upućen apel da se stanovnici pridržavaju mjera sa ciljem sprečavanja od širenja virusa korona.

Video možete pogledati i OVDJE